Kracht en verbinding

Van 30 september tot en met 10 oktober wordt het Lesbian Festival Nijmegen voor de derde keer gehouden. Het festival wordt georganiseerd om lesbische vrouwen, biseksuele vrouwen en transgenders meer in hun kracht te zetten en met elkaar te verbinden. Het hele weekend lang kun je meedoen aan allerlei activiteiten op verschillende locaties in Nijmegen. Wij waren benieuwd naar de persoon achter het festival en spraken Arianne, initiatiefnemer van het Lesbian Festival Nijmegen.

Arianne vertelt: 'We hadden vroeger in Nijmegen altijd best wel wat roze kroegen. Eén daarvan was café de Mets, die was vooral gericht op vrouwen. Maar toen café de Mets in Nijmegen in 2017 haar deuren sloot werd ik bang dat veel vrouwen thuis zouden gaan zitten. Hierdoor ontstond bij mij het idee om een keer een (roze) pubquiz te organiseren 'om de vrouwen weer van de bank af te krijgen'. De kroeg zat helemaal vol en de reacties waren enthousiast. Pubquizzen organiseer ik nog steeds in onder andere Amsterdam en Den Bosch, maar ik wilde ook graag een weekend organiseren met wat meer diepgang. En zo werd het Lesbian Festival Nijmegen geboren. Ik ben erg trots dat ik dit jaar alweer voor de derde keer het festival mag organiseren!'

Wat gaat er allemaal gebeuren tijdens het Lesbian Festival?

We bieden een heel divers programma aan en elke activiteit wordt samen met een LBT-vriendelijke organisatie of persoon georganiseerd. Dus door en voor vrouwen. En daar zit altijd iets van bewegen bij. Afgelopen jaren was dat volleybal en nu hebben we besloten om yoga te gaan doen. Daar was namelijk veel vraag naar van onze bezoekers. We doen ook altijd puur iets voor de lol om elkaar te ontmoeten, zoals een bingo en een pubquiz. Daarnaast zorgen we dat er altijd een inhoudelijk onderdeel plaatsvindt, zoals een workshop of een lezing. Dit jaar organiseren we drie verschillende workshops die gaan over diversiteit. Eentje is georganiseerd samen met AutiRoze, een organisatie voor LHBT+ met autisme, er is een workshop van het Roze Gebaar, voor als je doof of slechthorend bent, en eentje voor LHBT'ers met een psychische kwetsbaarheid, georganiseerd door Café Labelloos.

Het roze ommetje is ook een populaire activiteit, waar je al wandelend informatie krijgt over  de roze geschiedenis van de stad. Dit jaar is er ook een roze kunstenaar die een mini expositie doet!  

Het complete programma vind je op de website van het Lesbian Festival Nijmegen!

Wat vind jij zelf zo leuk aan het festival?

Ik vind het vooral heel fijn om tijdens het festival van de bezoekers te horen hoe blij ze zijn dat dit festival georganiseerd wordt en dat er een mogelijkheid is om mee te doen aan activiteiten. Het is allemaal heel vrijblijvend namelijk. Je schrijft je in per activiteit, dus stel je hebt geen zin in yoga dan hoeft dat ook niet. Ik merk dat er heel veel waardering is voor het diverse programma ieder jaar dus daar word ik heel blij van. Je ziet elk jaar dezelfde mensen terugkomen maar er komen ook nieuwe mensen, wat ik beide heel tof vind. Sommige vrouwen komen in groepjes maar er zijn ook heel veel individuele inschrijvingen. Dat sterkt bij mij wel het idee dat er behoefte is aan contact. We bereiken gemiddeld ieder jaar 500 vrouwen dus dat vind ik voor Nijmegen – dus niet randstad – een behoorlijk aantal. Ik ben dus ieder jaar heel gelukkig met deze grote opkomst!

Wat kunnen we in de toekomst nog meer verwachten van het Lesbian Festival Nijmegen?

Mijn intentie is niet om het grootste festival van Nederland voor vrouwen te gaan organiseren. Het Lesbian Festival Nijmegen zal trouwens ook nooit een 'datingfestival' worden, omdat ik graag de drempel wil verlagen voor bijvoorbeeld vrouwen die net uit de kast zijn en dat allemaal nog erg spannend vinden. Via deze weg kunnen ze op een fijne manier alsnog met andere gelijkgestemde vrouwen in contact komen. Ik ben dus eigenlijk al heel tevreden over het festival. Maar het lijkt me wel heel leuk als er in de komende jaren wat meer jonge bezoekers naar het festival komen. Ik ben zelf 46 en ik denk dat we met het festival vooral 35 plussers benaderen. Ik hoop dat daar in de toekomst verandering in komt!

Het gaat mij er dus vooral om dat we vrouwen de gelegenheid blijven geven om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Soms helpt het vrouwen over de drempel om (nog meer) uit de kast te komen; dat ze zien dat ze niet de enige zijn. Als we dat al bij 1 vrouw voor elkaar kunnen krijgen tijdens ons festival, dan is het voor mij al geslaagd.'

 

Het Lesbian Festival Nijmegen is dit jaar van 30 september tot en met 10 oktober. Het hele programma en meer info vind je op de website: www.lesbianfestival.nl

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden