City of Love

Drie keer scheepsrecht: Roze Zaterdag 2021 gaat eindelijk beginnen. Op 16 oktober is Leeuwarden The City of Love: een stad waar iedereen welkom is en waar een ieder zich welkom moet kunnen voelen. Leeuwarden viert Roze Zaterdag met een even kleurrijk als omvangrijk programma. 

Op het hoofdpodium op het Wilhelminaplein zal Kid Creole & The Coronuts de dag afsluiten. Ook komt Chibi Ichigo naar de Friese hoofdstad: een in Rusland geboren Belgische hiphopper die de wereld aan het veroveren is met haar betoverende beats. Merol brak in 2018 door met Lekker Met De Meiden. Vanaf dat moment maakte ze vele tongen los: met nietsontziende, ondeugende teksten die inspelen op de huidige tijdsgeest en taboes. Hou Je Bek En Bef Me werd in 2019 3FM song van het jaar.

ZO! Gospel Choir - Jaap Kroon Fotografie

Shirma en ZO! Gospel Choir staat synoniem aan dans. In ruim tien jaar tijd is ZO! uitgegroeid tot het meest gevraagde inclusieve koor van Nederland. Met vertegenwoordigers van verschillende culturen, genders en leeftijden. Shirma en ZO! Gospel Choir traden al op met Mariah Carey, Oleta Adams, Sam Smith, Hugh Jackman en Whoopi Goldberg. Vineyard World is het voornaamste exponent van de Nederlandse ballroomgeneratie: dans, mode, kunst, performance, taal en uniciteit. Het podium van Vineyard is van iedereen. De concerten worden om 14.00 uur afgetrapt door Homokoor Onder Anderen en Pasveerkorps, met daarna de Friese rijzende ster Blondeau. Tussen alle acts door zorgt DJ Doppelgang dat stilzitten geen optie is. 

Vanaf 20.00 uur is in poppodium Neushoorn een programma vol muziek en performing acts. Er zijn optredens van onder anderen Lionstorm, Sado Opera  (Wilde Renate, Berlin) en Zuperstition. Met in de verschillende zalen ook een programma van Worm Queer Performance Art (door Anthony Hussein) en het lokale collectief Mandarijn. Verwacht een dampende mix van muziek, drag en dans.

De programmaonderdelen bevinden zich binnen het historische stadscentrum op loopafstand van elkaar. Je hoeft dus niets te missen. Roze Zaterdag begint om 11.00 uur met de Regenboogviering in de Grote Kerk, met een theatraal vlagvertoon van studenten bij het thema Ken Je Mij. Rond dezelfde tijd begint de pride: een uitgelaten parade van zestien pramen door de grachten. Bezoekers van de kerkdienst hebben na de dienst in de Grote Kerk nog alle tijd om alle boten voorbij te zien varen.

Vast onderdeel van Roze Zaterdag is de informatiemarkt. Dé plek waar tientallen uiteenlopende lhbti-vriendelijke organisaties zich presenteren. Het is vlakbij stadsschouwburg De Harmonie die de foyer heeft opengesteld als Roze-Zaterdagcafé. De informatiemarkt is van 12.00 tot 17.00 uur. 

Er passen maximaal achtduizend mensen op het Wilhelminaplein. De organisatie raadt je daarom aan om je GRATIS toegangskaarten te reserveren. Dat kan hier (link). Laat ook bij binnenkomst je coronatoegangscheck zien. Het hele programma en meer details: rozezaterdag2021.nl

 

Roze Zaterdag

Het jaarlijkse evenement wordt sinds 1978 georganiseerd en vanaf 1981 iedere keer aan een andere stad in Nederland toegekend. Roze Zaterdag vindt traditiegetrouw plaats rond eind juni. Wegens de aanhoudende coronamaatregelen is er besloten om Roze Zaterdag 2021 te verplaatsen naar 16 oktober.

In eerste instantie zou de Friese hoofdstad Roze Zaterdag 2020 (20 juni) houden, maar vanwege corona ging die dag niet door. In overleg met de Stichting Roze Zaterdagen Nederland mocht Leeuwarden een jaar uitstellen. Dat betekent dat Rotterdam ook een jaar doorschuift en in 2022 Roze Zaterdag organiseert.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder

Vertrouwen en de waarheid

Ik voel mij het beste als Charlotte zo eerlijk en open mogelijk is, maar het was wel even slikken. Ze sprak de - tot dan toe exclusieve - woorden uit naar haar andere vriendin: Ik hou van jou.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden