De goede immigrant

In de zesdelige podcast De goede immigrant spreekt interviewer Nicole Terborg Nederlanders met een migratieachtergrond, die allemaal van Nederland hun thuisland proberen te maken of hebben gemaakt. De compleet verschillende, persoonlijke verhalen van onder anderen Quinsy Gario, Deborah Cameron en Hasret Emine laten ongefilterd zien hoe het is om structureel, van generatie op generatie, te moeten voldoen aan de verwachtingen van de ander.

Foto: Hasret Emine, gemaakt door Kamiel Thomas

Hoe is het om je thuis te voelen als eerste of tweede generatie migrant? Wat gebeurt er als je kritiek hebt op je nieuwe vaderland? En wat is er eigenlijk mis met geluk zoeken? Hoe staan de geïnterviewden nu in het leven en hoe zien zij de toekomst van Nederland? In de zesdelige podcast De goede immigrant een zoektocht naar antwoorden.

 

Aflevering 1 - Quinsy Gario

Interviewer Nicole Terborg gaat in aflevering 1 in gesprek met Quinsy Gario, performancedichter en beeldend kunstenaar. Quinsy komt uit Curaçao en St. Maarten en is tevens de initiator van het kunstproject 'Zwarte Piet Is Racisme'. Quinsy heeft met zijn werk meerdere prijzen ontvangen. In 2014 won hij de Kerwin Duinmeijer Award en in 2017 de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst Masterscriptieprijs. In zijn werk richt hij zich op de dekoloniale herinnering en verstoring. Quinsy staat ook stil bij het conflict binnen BIJ1 van afgelopen zomer, hij geeft aan wat dit persoonlijk met hem heeft gedaan.

 

Aflevering 2 - Deborah Cameron

In deze aflevering komt powerqueen Deborah Cameron aan het woord. Deborah is maker, performer, activist en community builder. Sinds haar tienertijd zet ze zich in voor het empoweren van meiden, vrouwen, jongeren en LHBTIQA+'ers in Den Haag. Door een visuele beperking en chronische ziekte heeft ze zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Ze weet als geen ander hoe het is om te vechten tegen ongelijkheid.

Foto: Deborah Cameron, gemaakt door Jassir Jonis

 

Aflevering 3 - Hasret Emine

Hasret Emine is schrijver, historicus, fotograaf, onderzoeker. Die richt zich vooral op culturele analyse en marxisme. Als schrijver gaan hun verhalen onder andere over heimwee, antikapitalisme, non-binair zijn, zelfzorg en menselijkheid.

 

Over de makers

De goede immigrant podcast wordt gemaakt door collectief Dipsaus, dat bestaat uit actrice, theatermaker en schrijver Anousha Nzume, redacteur en medeoprichter Ebissé Wakjira-Rouw en podcastmaker en master student psychologie Mariam El Maslouhi. Zij startten in 2016 met dit productiehuis vanuit de behoefte om verhalen en maatschappelijk relevante onderwerpen vanuit het perspectief van vrouwen van kleur te vertellen. Inmiddels hebben ze meerdere podcasts en boeken gepubliceerd. 

 

De interviewer is Nicole Terborg. Zij is journalist, documentairemaker en presentator. Eerder maakte zij onder meer de documentaires Dichtbij wit en Muzikale klasse(n), het tweeluik Verborgen stemmen en verschillende reportages voor Nooit Meer Slapen. Regie is in handen van Patricia Cronie, journalist en programmamaker.

De goede immigrant: Aflevering 1, 2 en 3, vanaf 22 oktober te beluisteren op nporadio1.nl en de podcastplatforms. Aflevering 4, 5 en 6 met Yael van der Wouden, Manju Reijmer en Khadija Boujbira, vanaf 15 november te beluisteren

Voor meer informatie: vpro.nl/degoedeimmigrant

#degoedeimmigrantpodcast

 

*

 

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden