Roze Mug

Ik woon al mijn hele leven in Haarlem en ik heb het altijd een gezellige stad gevonden. Als lesbische vrouw vind ik het natuurlijk ook belangrijk dat Haarlem accepterend is naar de LHBT+ gemeenschap. In mijn optiek zit dat wel goed. Ik heb twee jaar met mijn toenmalige vriendin samengewoond in Haarlem en we liepen ook regelmatig hand in hand over straat. We hebben eigenlijk nooit rare blikken of vervelende opmerkingen gekregen als wij affectie naar elkaar toonden in het openbaar.

Elk jaar wordt traditiegetrouw de regenboogvlag opgehangen bij het Haarlemse stadhuis op Coming Out Day. Mijn neef, die leraar is op een middelbare school in Haarlem, vertelde mij dat ze Paarse Vrijdag ieder jaar uitbundig vieren op school. Ze maken er zelfs een wedstrijdje van wie er het mooist gekleed naar school komt op deze dag – inclusief modeshow! Het aantal geweldsdelicten in Haarlem tegen LBTQ+ personen valt ook wel mee, althans, ik hoor daar bijna nooit iets over in het plaatselijke nieuws. Het lijkt dus alsof de LHBT+ gemeenschap in Haarlem wel geaccepteerd wordt.

Gay uitgaan in Haarlem

Ik ben nog redelijk jong - 27 jaar- en ik hou wel van een leuk queer feestje op zijn tijd.  Maar die zijn er niet in Haarlem, niet voor LHBTQ+ personen van mijn leeftijd bedoel ik. Voor dit soort feestjes ga ik naar Amsterdam, omdat dat dichtbij is. Daar heb je ook evenementen speciaal voor vrouwen, zoals bijvoorbeeld Janey. Maar Amsterdam is niet de enige stad waar je gay kunt uitgaan, er zijn meerdere (ook kleine!) steden in Nederland met een bruisende gay scene, zoals bijvoorbeeld Nijmegen. Je hebt daar verschillende gay kroegen, zoals De Regenboog en Café De Plak en je hebt KissKissNijmegen, een queer feest dat vier keer per jaar wordt georganiseerd in Doornroosje. En dat terwijl er in heel Haarlem geen één gaykroeg is. Ik ben te jong voor de Roze Salon voor LHBT+ ers van 55 jaar en te oud voor Jong & Out, en dat lijken de enige organisaties die af en toe evenementen in Haarlem organiseren voor de community.  

Het Roze Mug Magazine

Er moet toch iets te vinden zijn voor de queers in Haarlem om te ondernemen? Een paar weken geleden ging ik op internet zoeken naar evenementen die in Haarlem plaatsvinden in het kader van de Coming Out Dag op 11 oktober. Ik las dat op deze dag het Roze Mug Magazine werd gepresenteerd in de Philharmonie in Haarlem. Een mooie naam, Roze Mug, want Haarlemmers worden al van oudsher Muggen genoemd.

Het Roze Mug Magazine is een eenmalige uitgave voor verspreiding op scholen, in bibliotheken en andere culturele instellingen. Zou de publicatie van dit magazine de Haarlemse gay scene weer wat kunnen laten opbloeien? Ik besloot het te vragen aan Pip Beumer, vrijwilliger bij het COC Kennemerland, en Ruud Steenbergen, van Gay-Haarlem, twee van de initiatiefnemers van het magazine.

Hoe kwamen jullie op het idee om het Roze Mug Magazine te gaan maken?

Het idee kwam van de zogenaamde Regenboogcoalitie, een samenwerking tussen het COC Kennemerland, Gay-Haarlem en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Omdat er Regenbooggelden waren blijven liggen door de lockdown was er financiële ruimte voor een project. In eerste instantie werd gedacht aan een documentaire met levensverhalen van Roze Haarlemmers, maar daarvan bleek het kostenplaatje te hoog. Toen kwam het idee om een magazine te maken met verhalen en reportages over heden en verleden van Roze Haarlem.

Projectgroep Roze Mug Magazine: Ruud Steenbergen (Gay Haarlem) Pip Beumer (COC Kennemerland) René van der Laag (Gay Haarlem). Fotografie @studiojanwillemvanriel

Hoe 'levendig' is de gay scene in Haarlem?

De bloeitijd van de gay scene in Haarlem ligt alweer even achter ons. Vroeger (jaren 80/90) had het COC een eigen pand met café, was er een vrouwencafé en er waren meerdere homobars. De Wilsons was de laatste homobar, maar deze is inmiddels ook gesloten. Het COC Kennemerland organiseert wel geregeld sportactiviteiten zoals een tennistoernooi, wandelingen en pickleball-toernooien. Verder is er voor jongeren Jong en Out bij Flintys en voor 55+ ers is er sinds 2013 maandelijks de Roze Salon.

Wat zijn de toekomstplannen van de Roze Mug?

Een tweede druk realiseren en wellicht, over zeg een jaar eens een journalistieke reportage met geïnterviewden hoe het hen is vergaan na de presentatie. Verder hebben we met de presentatie van de Roze Mug wel een zaadje geplant, wie weet komt daar nog eens iets nieuws uit voort! Het magazine is immers een heel mooi uithangbord voor de Regenbooggemeente Haarlem.

Gay scene in Haarlem

Zoals Pip en Ruud al vertelden staat het gay uitgaansleven in Haarlem op dit moment op een laag pitje. Wie weet komt hier ooit verandering in. Wel lees ik dat er sinds kort filmavonden in Haarlem worden georganiseerd voor de LHBT+ gemeenschap. Dat is positief, maar als ik zin heb om te dansen op een queer feestje zal ik toch naar een andere stad moeten. Gelukkig heb ik een Daluren abonnement bij de NS en is Amsterdam praktisch om de hoek!

Trotse (Roze) Mug

Ik ben blij dat het Roze Mug Magazine er is. In dit magazine krijgt roze Haarlem eindelijk een gezicht. Levensverhalen en de geschiedenis van het COC in de regio komen aan bod, maar ook hoe het roze ouderschap zich heeft ontwikkeld en hoe nu op de scholen de 'Gender & Sexuality Alliance' jongeren helpt met de struggle die ze nog steeds moeten leveren om uit de kast te komen. Verder lees je een interview met Mirella van Markus over het roze ouderschap. Ze woont als zes jaar in Haarlem, samen met haar vrouw Claudia en hun twee dochters. Als laatste leer ik dat we er in Haarlem nog lang niet zijn als het gaat om de acceptatie van de LHBT+ gemeenschap. In het afgelopen jaar zijn er in mijn stad meerdere keren regenboogvlaggen in brand gestoken en van gevels getrokken en meegenomen. Mirella van Markus betoogt daarom dat we juíst nu moeten blijven uitdragen wie wij zijn, en waar wij als stad voor staan. 'Een stad waar iedereen kan zijn wie hij wil zijn. In mijn geval, een trotse roze mug,' aldus Mirella van Markus.  

*

Als je het Roze Mug Magazine wilt bemachtigen zul je naar Haarlem moeten (goed idee voor het weekend?!). Daar vind je de uitgave op verschillende locaties: Scholen, verzorgingshuizen, bibliotheken, wijkraden, boekhandels De Vries in Haarlem en Blokker in Heemstede. 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden