Wen Long (9) is intersekse

Op 8 november is het Intersex Awareness Day. Vanaf die dag is de bekroonde korte documentaire Meisjesjongensmix te zien op streamingplatform Videoland. 

'Sommige mensen geloven me niet, sommige mensen begrijpen me niet.' Wen Long (9) is intersekse. Interwat? Precies, bijna niemand weet wat dat is. De korte documentaire Meisjesjongensmix moet daar verandering in brengen. Bij haar geboorte was het niet duidelijk of Wen Long een jongen of meisje was. Sommige intersekse kinderen worden al op jonge leeftijd geopereerd om ze meer jongen of meisje te 'maken'. Bij Wen Long is dit niet gebeurd, zij mag zelf kiezen. Daar is ze blij mee, maar makkelijk is dat niet. Want als je jongen én meisje tegelijk bent, waar hoor je dan bij?

Taboe doorbreken  

Wen Long wil haar verhaal vertellen. Want ook al raken we steeds meer gewend aan mensen die niet in een hokje passen, Wen Long merkt dat bijna niemand weet dat intersekse bestaat én zelfs veel voorkomt. En ze realiseert zich inmiddels dat veel andere intersekse mensen er juist níet over durven praten.

Groot bereik met korte film

Meisjesjongensmix is het regiedebuut van journalist Lara Aerts en geproduceerd door Prospektor. Videoland is de realisatiepartner en vanaf 8 november is de documentaire op het platform te zien. De documentaire is ontwikkeld in het kader van De Ontmoeting, een platform waar beginnend filmmakers een film maken van 6,5 minuut. Lara: 'Een ideale lengte om een gevoelig onderwerp bij een groot publiek onder de aandacht te brengen en het gesprek erover te starten.' Daarmee gaat hopelijk Wen Long's wens in vervulling, namelijk 'Dat de hele wereld weet wat intersekse is en het net zo normaal wordt als homo en lesbi.' 

Vertoningen

Meisjesjongensmix ging in première op het Nederlands Film Festival in september 2020. De film draaide vervolgens op onder andere Cinekid, Hot Docs (Canada) en tientallen festivals en scholenprogramma's over de hele wereld. Ook won de film meerdere prijzen, waaronder Beste Documentaire op het Jeugdfestival in België, Beste Documentaire bij Shortcutz in Amsterdam, Beste jeugddocumentaire bij Minikino op Bali en de Queer award van Niedersachsen, Duitsland.

MeisjesJongensMix Trailer from Sara Kolster on Vimeo.

 

Wat is intersekse?

Intersekse betekent dat je geboren bent met een lichaam dat anders is dan we verwachten bij man of vrouw. Een intersekse persoon heeft kenmerken van beide, op het gebied van chromosomen, hormonen en/of geslachtskenmerken. 1 op de 90 mensen is intersekse. Betrouwbare informatie over intersekse vind je op www.seksediversiteit.nl en https://nnid.nl

 

Website: www.meisjesjongensmix.nl

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden