Wen Long (9) is intersekse

Op 8 november is het Intersex Awareness Day. Vanaf die dag is de bekroonde korte documentaire Meisjesjongensmix te zien op streamingplatform Videoland. 

'Sommige mensen geloven me niet, sommige mensen begrijpen me niet.' Wen Long (9) is intersekse. Interwat? Precies, bijna niemand weet wat dat is. De korte documentaire Meisjesjongensmix moet daar verandering in brengen. Bij haar geboorte was het niet duidelijk of Wen Long een jongen of meisje was. Sommige intersekse kinderen worden al op jonge leeftijd geopereerd om ze meer jongen of meisje te 'maken'. Bij Wen Long is dit niet gebeurd, zij mag zelf kiezen. Daar is ze blij mee, maar makkelijk is dat niet. Want als je jongen én meisje tegelijk bent, waar hoor je dan bij?

Taboe doorbreken  

Wen Long wil haar verhaal vertellen. Want ook al raken we steeds meer gewend aan mensen die niet in een hokje passen, Wen Long merkt dat bijna niemand weet dat intersekse bestaat én zelfs veel voorkomt. En ze realiseert zich inmiddels dat veel andere intersekse mensen er juist níet over durven praten.

Groot bereik met korte film

Meisjesjongensmix is het regiedebuut van journalist Lara Aerts en geproduceerd door Prospektor. Videoland is de realisatiepartner en vanaf 8 november is de documentaire op het platform te zien. De documentaire is ontwikkeld in het kader van De Ontmoeting, een platform waar beginnend filmmakers een film maken van 6,5 minuut. Lara: 'Een ideale lengte om een gevoelig onderwerp bij een groot publiek onder de aandacht te brengen en het gesprek erover te starten.' Daarmee gaat hopelijk Wen Long's wens in vervulling, namelijk 'Dat de hele wereld weet wat intersekse is en het net zo normaal wordt als homo en lesbi.' 

Vertoningen

Meisjesjongensmix ging in première op het Nederlands Film Festival in september 2020. De film draaide vervolgens op onder andere Cinekid, Hot Docs (Canada) en tientallen festivals en scholenprogramma's over de hele wereld. Ook won de film meerdere prijzen, waaronder Beste Documentaire op het Jeugdfestival in België, Beste Documentaire bij Shortcutz in Amsterdam, Beste jeugddocumentaire bij Minikino op Bali en de Queer award van Niedersachsen, Duitsland.

MeisjesJongensMix Trailer from Sara Kolster on Vimeo.

 

Wat is intersekse?

Intersekse betekent dat je geboren bent met een lichaam dat anders is dan we verwachten bij man of vrouw. Een intersekse persoon heeft kenmerken van beide, op het gebied van chromosomen, hormonen en/of geslachtskenmerken. 1 op de 90 mensen is intersekse. Betrouwbare informatie over intersekse vind je op www.seksediversiteit.nl en https://nnid.nl

 

Website: www.meisjesjongensmix.nl

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Pride Photo 2024

'De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen.' Vanaf 24 mei te zien in Utrecht en daarna, tot begin 2025, door het hele land.

Lees verder

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden