COC Nederland 75 jaar!

Vandaag, op 7 december 2021, bestaat COC Nederland 75 jaar. Het is daarmee de oudste nog bestaande belangenorganisatie voor de regenbooggemeenschap ter wereld: opgericht in 1946.

'Ik ben ongelofelijk trots op wat we samen hebben bereikt,' zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Van een totaal taboe halverwege de vorige eeuw tot voorlichting op elke school anno nu. Van strafbaarheid tot openstelling van het huwelijk. Van anonieme bijeenkomsten in achterafzaaltjes tot Paarse Vrijdag en Roze Zaterdag. Bob Angelo en zijn medeoprichters zouden trots zijn, het leven van de regenbooggemeenschap is in 75 jaar enorm verbeterd.'

Lees meer: COC Nederland bestaat 75 jaar!

 

Tijd om weer voorop te gaan lopen

Er liggen ook nog tal van uitdagingen, volgens Oosenbrug: 'het geweld tegen onze gemeenschap, het pesten op school, discriminatie van LHBTI personen van kleur en de afwijzing van mensen die zich niet thuis voelen in het hokje man of vrouw: er is nog veel om aan te werken.' Ook wijst Oosenbrug er op dat Nederland nu op de 12 plaats in Europa bungelt van landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn.

'Het is tijd dat Nederland weer voorop gaat lopen in de wereld, zoals toen we het huwelijk openstelden en toen we de nu oudste LHBTI belangenorganisatie ter wereld oprichtten: het COC,' aldus de COC-voorzitter. De Kamer besluit op 9 december over één van die punten, waarmee Nederland voorop kan lopen en waar het COC al bijna 20 jaar voor pleit: verankering van LHBTI rechten in artikel 1 van de Grondwet.

 

Mooi verjaardagscadeau

Astrid Oosenbrug: 'Verankering in de Grondwet biedt een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten. Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie, zelfs als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt zou draaien in het nadeel van de regenbooggemeenschap.'

'Het is ook een opdracht aan de politiek van vandaag, om geweld tegen onze gemeenschap aan te pakken, te zorgen voor acceptatie op school en te werken aan een land waarin alle LHBTI-personen zich vrij voelen om zichzelf te zijn.'  

'We kunnen ons geen mooier verjaarscadeau wensen dan deze verankering van onze rechten in de Grondwet', aldus Oosenbrug.

Meer over de verankering van onze rechten in de Grondwet lees je op de website van COC Nederland.

 

Sterren van de toekomst

COC Nederland kroont bij haar 75-jarig jubileum op dinsdag 7 december een nieuwe generatie LHBTI-activisten en rolmodellen. Met deze Sterren van de Toekomst wil de organisatie zich de komende decennia inzetten voor een wereld waar iedereen vrij is om zichzelf te zijn.

De Sterren gaan naar Nikkie de Jager (alias NikkieTutorials), de makers van de serie Anne+, Naomie Pieter, Splinter Chabot, Nanoah Struik, BeyonG Veldkamp, Thorn Roos de Vries, Haroon Ali, Raven van Dorst en Nazmul Rahman-Zaman.

De tien Bob Angelo Sterren van de Toekomst worden door COC-voorzitter Astrid Oosenbrug en directeur Marie Ricardo bij het COC-jubileum uitgereikt aan veelbelovende jonge mensen die in korte tijd al veel voor de regenbooggemeenschap hebben betekend. De Sterren zijn vernoemd naar Bob Angelo, het alias van Niek Engelschman die in 1946 het COC oprichtte.

Lees meer: COC kroont op 75e verjaardag nieuwe generatie activisten en rolmodellen.

Het COC reikt de prijzen uit in het Amsterdamse Krasnapolsky Hotel, waar de organisatie 75 jaar eerder – op 7 december 1946 – werd opgericht.

 

COC Nederland, gefeliciteerd met dit indrukwekkende jubileum!

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De Geliefden

Debuut Willemijn Kranendonk: Jacqueline en Rosa hebben als twintigers een intense relatie maar gaan uit elkaar. Veertig jaar later kijken ze terug. Hebben ze de juiste keuzes gemaakt?

Lees verder

Hindostaans & Queer

Zichtbaar mét trots: We spraken vier powervrouwen over hun energieke strijdkracht, coming-out, religie en taboes. Samen strijden zij voor samenhorigheid en zichtbaarheid binnen én buiten de Hindostaanse gemeenschap.

Lees verder

Morgen ben ik weer alleen

'Ik wil haar liefde maar voor één nacht.' Jasha Eliane (21) bracht een nieuw nummer uit, over de korte liefde tussen twee vrouwen. 'Een verhaal waar veel mensen zich in zullen herkennen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden