Gloei

In het boek 'Gloei' lezen we hoe Nederlandse Gen Z'ers omgaan met thema's als identiteit, gender, seksualiteit en liefde. Schrijver en dichter Edward van de Vendel (1964) interviewde 21 jongeren tussen de 16 en 23 jaar voor dit boek. Ze vertellen uitgebreid en openhartig over alles wat er in hun leven gloeit: liefde, woede, ambitie. Daarin zijn ze zeer verschillend: van de achttienjarige paralympische zwemkampioen tot de Syrische bootvluchteling. Hoe divers ze ook zijn, ze hebben één ding gemeen: hun geaardheid of hun gender wijkt af van die van de meerderheid.

Naar aanleiding van dit boek presenteren Uitgeverij Querido, Edward van de Vendel (hij/hem, presentatie) en Zeno Kapitein (hij/hem, productie) de podcastreeks Gloei: Tien persoonlijke gesprekken met inspirerende gasten over dat wat er gloeit in hun leven.

Na het uitbrengen van het succesvolle jongeren-interviewboek Gloei (Querido, 2020, Regenboogboek van het jaar, Zilveren Griffel en Penseel), wilden de makers meer gesprekken houden met bijzondere mensen uit het hele LHBTQIA+-spectrum, dit keer als podcast – nu met gasten van diverse leeftijdsgroepen. Uitgeverij Querido maakt deze podcast mede mogelijk.

Tekenaar Floor de Goede (Flo, hij/hem) maakt van elke geïnterviewde een portret (zie boven). Na elk gesprek horen we een op de gast geïnspireerd nieuw gedicht door een jonge schrijver.

Aflevering 1: Jens Geerts, presentatrice OUT TV(zij/haar).

Aflevering 2: Astrid Nijgh, zangeres (zij/haar).

Aflevering 3: Xillan Macrooy, singer-songwriter (hij/hem, online woensdag 15 december).

Aflevering 4: Tim Sastrowiardjo, wushu-sporter (hij/hem, online woensdag 22 december).

De gasten van aflevering 5 t/m 10 worden later aangekondigd.

 

De podcastreeks is te beluisteren via alle podcastapps en www.gloeipodcast.nl.

*

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden