Naar bed

Met vlinders in de buik, misselijk van jaloezie, vermoeid van de sleur, op zoek naar spanning of boos om de kleinste dingen… Stellen bespreken in het nieuwe VPRO-programma Naar bed hun relatie vanuit de meest intieme plek van het huis. Elke avond stappen ze weer bij elkaar in bed, hoe doen ze dat?

Beeld: Maarten Kramer/Rogier den Boer | VPRO.

Foto boven: Annemiek en Nicolette.

In Naar bed vertellen stellen vanuit hun bed in de slaapkamer tot in detail over hun relatie en de kwaliteit daarvan. Iedere aflevering zien we verschillende koppels. Oud, jong, monogaam, polyamoureus, veertig jaar getrouwd of net verkering - alle stellen zijn openhartig over het nodige 'onderhoud' aan hun relatie.

Wat zijn de verwachtingen als je elkaar nog maar net kent en hoe verandert de relatie naarmate je langer bij elkaar bent of kinderen krijgt? Hoe houd je het vol als je partner een open relatie wil en jij eigenlijk niet? En hoe zorg je ervoor dat je de frustratie uit de weg gaat als de afwas wéér niet is gedaan of je partner geen prater is?

Zo zie je bijvoorbeeld:

Jelena (24) en Daphne (24) – 2 jaar samen

Jelena zocht na haar ziekte meer zachtheid. (Ze heeft een tumor in haar hoofd gehad – gelukkig helemaal van genezen). Bij zachtheid moest ze niet denken aan een man. Het is haar eerste relatie met een vrouw. Soms is Daphne iets 'te lief' voor haar, dat kan weleens botsen. Jelena vond het vooral moeilijk toen Daphne bij haar in huis kwam wonen en veel ruimte in nam. Ondanks dat zijn ze heel erg verliefd.

 

Jo-enny (50) en Ad (51) – 6 jaar samen

Een stel dat heerlijk kan mopperen op elkaar. Jo-enny vindt het ontzettend vervelend dat Ad maar alles weglacht en nooit eens een serieus gesprek aangaat. Ook de romantiek is ver te zoeken. 'Seks? Wat is dat? Waar kan je dat kopen?,' aldus Jo-enny. Ondanks het gekibbel zie je ook duidelijk de liefde tussen beiden. Ad is onwijs trots op Jo-enny. Zij heeft hem kleur gegeven in het leven. Ad was bijvoorbeeld nog nooit naar een Pride geweest, maar dankzij Jo-enny wel! Jo-enny is namelijk geboren als man en heel actief in de lhbtqia+-gemeenschap.

Ruud (60) en Jerry (52) – 9 jaar samen

Jerry heeft Ruud ontmoet in een zware periode. Ruud is namelijk weduwnaar. Hij verloor zijn partner plotseling op vakantie. Jerry heeft hem veel steun geboden. Inmiddels zijn ze getrouwd en is Ruud heel gelukkig met Jerry in zijn leven. 

 

Manon (34) en Louie (29) – 1 jaar samen

Manon en Louie zijn heel erg verliefd op elkaar. Ze kunnen zich niet voorstellen hoe het zonder elkaar zou zijn. Ze praten veel en delen alles met elkaar. De liefde is heel sterk. Vooral de 'puntjes-ellebogen' van Manon vindt Louie erg aantrekkelijk. Hun grootste uitdaging samen is de transitie van Louie. Louie definieert zich niet als vrouw maar voelt zich non-binair. Manon is altijd verliefd geweest op vrouwen en vindt het spannend of ze zich nog wel aangetrokken zal voelen tot Louie na de transitie. Voor beiden een gevoelig thema waar ze heel open over zijn. Het idee om elkaar te verliezen als geliefden alleen al valt ze zwaar. 

 

In totaal komen er maar liefst 29 stellen aan het woord.

Naar bed zie je vanaf maandag 24 januari, 21.30 uur, VPRO, NPO 3

(in vier aansluitende weken zestien afleveringen)

 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

X en O in bevolkingscijfers

Statistiek: Waar zijn de intersekse personen en de mensen die zich niet uitsluitend als man of vrouw identificeren? Oproep voor meer aandacht op papier voor mensen die niet passen binnen M of V.

Lees verder

Queer Migrations

Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende LHBTIQ+ mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. De expositie is te zien vanaf 2 maart in Atrium Stadhuis Den Haag.

Lees verder

De Queer Boekenkast

Je kunt in de meeste boekhandels wel queer boeken vinden, maar wist je dat er in Alkmaar een 100% queer boekhandel is? We gingen langs en spraken oprichter Thomas!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden