Uit de kast als bi

Loopt het niet lekker op het gebied van relaties? Heb je vragen die je aan niemand anders durft te stellen? Heb je behoefte aan een onafhankelijk perspectief op jouw kwestie?

In onze relatierubriek 'Roos weet raad' kijkt Roos Reijbroek (relatiecoach @ De Vrije Ruimte) met je mee en beantwoordt jouw vraag. Geen onderwerp is haar te gek; van leeftijdsverschillen tot BDSM, van hechtingsproblemen tot alledaags gekibbel, van consentkwesties tot open relaties, alles wat te maken heeft met relaties kun je bij haar kwijt.

Meer info over Roos en De Vrije Ruimte vind je hier!

 

In mijn studententijd kwam ik uit de kast als lesbisch. Ik studeerde in Utrecht, mijn hele familie woont tot op de dag van vandaag op het platteland in Groningen. Mijn ouders zijn best modern, maar aan een lesbische dochter moesten ze wel erg wennen. Niet in de laatste plaats omdat religie een vrij grote rol in hun leven speelt en we in de hele kerkgemeenschap niemand kennen die homo of lesbisch is. Ik ben de enige, en mijn ouders hebben het daar best moeilijk mee gehad. Dus voordat ze mij, mijn seksuele geaardheid en mijn toenmalige vriendin accepteerden ging daar een paar jaar overheen.

Ik ben inmiddels 29 en vrijgezel. Ik woon in de Randstad en heb een hechte vriendengroep, ook een soort familie. Ook in die 'familie' sta ik te boek als lesbisch en dat klopte ook, tot voor kort. Nu voel ik me namelijk steeds meer aangetrokken tot mannen. Ik heb een paar keer een korte fling gehad met een man, en dat heb ik angstvallig geheim gehouden. Want het zou betekenen dat ik weer dat hele proces van uit de kast komen moet doen. Ik heb er zo geen zin in. En ik ben bang voor de reacties. Van mijn ouders, dat ik ze zo moeilijk heb gemaakt en ze 'voor niets' zo heb laten werken om mij te accepteren. Van mijn vrienden: Hun beeld van mij klopt dan niet meer en reken maar dat daar opmerkingen van komen. Ik zou me er niks van aan moeten trekken, maar zo simpel is het niet. Zal ik maar gewoon geheim houden dat ik soms mannen date, tot er eventueel iets echt serieus uit voortkomt? Heb je een tip? - K.L

 

Lieve K.L.,

Je hebt een zwarte zwaan te pakken! Waar je ooit dacht dat er alleen witte zwanen (= ik val op vrouwen) bestonden, weet je nu dat iets buiten je belevingswereld van toen (een zwarte zwaan = ik val (ook) op mannen) toch kan voorkomen. Dat biedt een hoop mogelijkheden, want welke zwarte zwanen zijn er nog meer? Het gaat gepaard met een dosis onduidelijkheid en de realiteit van onzekerheid vinden wij, en onze omgeving, niet altijd even makkelijk te omarmen.

Rigide labels als veiligheid

In een sterk gelovige omgeving is het vaak al moeilijk genoeg om anders te zijn (ik val op vrouwen) en voor nuances is dan vaak geen plek (ik val in ieder geval op vrouwen en verder sluit ik niks uit). Als we voor het eerst uit de kast komen, kunnen woorden heel emanciperend zijn. Zoals het woord lesbisch. Dat ergens een woord voor

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder

Vertrouwen en de waarheid

Ik voel mij het beste als Charlotte zo eerlijk en open mogelijk is, maar het was wel even slikken. Ze sprak de - tot dan toe exclusieve - woorden uit naar haar andere vriendin: Ik hou van jou.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden