Pink Power en popmuziek

Op 7 februari 2022 verschijnt het boek 'De Lage Landen uit de kast; Pink Power en popmuziek,' geschreven door Filip Moens, in de boekenwinkels. In 'In De Lage Landen uit de kast' vertelt Filip Moens de geschiedenis van LHBTQ+ emancipatie in Nederland en België. Dit doet hij aan de hand van de artiesten en muziek die er deel van uitmaakten. Met onder andere verhalen over André van Duin, Jos ten Brink, Paul de Leeuw, Sara Kroos, Marianne Weber, Robert Long, Claudia de Breij, Gerard Joling en Raven van Dorst. Het boek wordt ingeleid door Pia Beck, één van de eerste lesbische artiesten die openlijk uitkwam voor haar geaardheid.

De Lage Landen zijn voortrekkers in de LHBTQ+ emancipatiestrijd. Filip Moens belicht de rol van de popmuziek in die strijd. Want muziek doet iets met mensen: muziek ontroert, verblijdt, brengt mensen samen en zet ze in beweging. Hij vertelt met kennis van zaken en in een meeslepende stijl over de muzikanten die onze samenleving veranderen met hun liedjes. Deze verhalen laten de complexiteit en de meervoudige gelaagdheid van de emancipatiestrijd zien. Met oog voor nuance en een kritische blik brengt Moens muziek, geschiedschrijving en voortschrijdend inzicht samen met als belangrijkste doel dat deze verhalen bewaard blijven. Met het doel dat ooit iedereen zelf kan kiezen wie ze liefhebben. 

Over Filip Moens

Filip Moens (1975) was drummer van onder andere Yasmine (1972 – 2009), een bekende Vlaamse zangeres, presentatrice en LHBTQ+ icoon. Rond de eeuwwisseling was hij zo een bevoorrechte getuige van het reilen en zeilen binnen de populaire muziekcultuur. Zijn passie voor muziek en de overtuiging dat de LHBTQ+ emancipatiestrijd nog niet gestreden is, hebben geleid tot dit boek. Muziek als wapen in de strijd voor emancipatie van LHBTQ+ers. Welke Nederlandse en Vlaamse artiesten waren van belang in deze strijd?

Het boek is te bestellen via uitgeverij Ertsberg en verkrijgbaar bij de boekhandels. ISBN: 9789464369267

Er is ook een bijbehorende website, met daarop onder meer de muziek uit het boek. Je vindt ze hier!

De strijd van de LGBT-gemeenschap is nog lang niet voorbij en Filip zet met dit boek een grote stap vooruit op weg naar aanvaarding, erkenning en begrip. Mooi dat hij het licht op ons laat schijnen, want 'to know us, is to love us'. - Sam Bettens, muzikant, over De Lage Landen uit de kast.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden