Miss Catharsis

Vandaag brengt queer singer-songwriter, gitarist en musicoloog Shishani Vranckx (34) samen met haar producer en haar band, die volledig uit vrouwen bestaat, haar nieuwe EP 'Miss Catharsis' uit. De 5 tracks tellende EP brengt een unieke vloeiende mix van soul, pop en indie-rock en focust zich op sociaal bewustzijn.  

Foto's: Chris Philippo

Met haar Namibische-Belgische roots spreekt de Amsterdamse Shishani zich kritisch uit over de maatschappij vanuit het intersectionele perspectief van een multicultureel queer persoon. In haar songteksten bespreekt ze onderwerpen zoals diversiteit, minderheden, levensdoelen en liefde. Critici omschreven Shishani's eerdere muzikale projecten als exceptioneel, hoopvol, warm, grens- en cultuur overschrijdend.

De eerder uitgebrachte nummers 'Try' en 'Belong To You' belandden direct in officiële Spotify playlisten als 'Soul 'n The City', 'Acoustic Soul' en 'Morning Rhythm'. Ook in de 'Movement' playlist, met een focus op nieuw en toonaangevend geluid, zijn deze nummers opgenomen.

Miss Catharsis

'Deze EP is het resultaat van vele reizen. Catharsis betekent 'zuivering', 'reiniging' of 'opheldering' en symboliseert de bron van waaruit ik deze liedjes heb geschreven; een behoefte om te genezen. Door de EP op te nemen, kon ik een muzikale taal samenbrengen die een groot deel van mijn invloeden weerspiegelt - wat een zeer opwindend proces was, samen met producer JJJ Sielcken. Mijn idee achter de plaat is om vrouwen van kleur samen te brengen om gezamenlijk iets speciaals te creëren, en in die zin is het creëren van elk nummer letterlijk een catharsis geweest,' aldus Shishani.

'Super elegante sound'

Shishani stond vorige maand nog samen met haar band Miss Catharsis (opgericht in 2019) op het grootste showcase festival van Europa, Eurosonic Noorderslag 2022. Eerder gaf ze succesvolle shows op onder andere Amsterdam Roots Festival en Rotterdam Pride. Internationaal kun je Shishani eerder gezien hebben op festivals als Glastonbury (UK), Lake Of Stars (Malawi) en Afrika Festival Würzburg (D).

In de 3voor12 Top 25 beste optredens van Noorderslag, belandde Shishani op de dertiende plaats: 'Het zijn stijlvolle songs die de Namibisch-Belgische Shishani brengt met haar nieuwste band, Miss Catharsis. De insteek van de band grijpt expliciet terug op de roots van de zwarte muziek, van de soul, jazz, en rock, en de liedjes gaan expliciet over de ervaringen van vrouwen van kleur, maar wat vooral opvalt is hun super elegante sound', aldus 2voor12. Verder gaf Shishani een show tijdens VPRO's Black Lives Matter special en ze trad op tijdens het Storytelling concert in het Tropenmuseum.

Meer over Shishani

Shishani is een vocalist, gitarist en songwriter, wiens muziek grens- en cultuur overschrijdend is. Met eerdere muzikale projecten als 'Namibian Tales' en 'Shakuar' heeft ze al diverse onderscheidingen ontvangen en live opgetreden in landen als Frankrijk, Griekenland, Italië, Kenia, China, Zuid Korea, Rusland, India, Jordanië, Marokko en België. 

Shishani zet daarnaast haar muzikale talent in voor onder andere theater, multimedia- en kunst installaties en dansvoorstellingen. Naast haar muzikale carrière heeft ze ook een Bachelor in Culturele Antropologie en een Master in Musicologie, wat haar werk weer beïnvloedt. Ze zet haar muziek al jaren in voor sociaal-maatschappelijke kwesties en is een 'household' name in de activisme scene in Namibië en Nederland.

 

Haar nieuwste EP, Miss Catharis, is vanaf nu te beluisteren! [klik hier!]

Volg Shishani op Spotify, Apple Music, YouTube, Instagram en Facebook.

 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden