LHBTI-rechten in Grondwet

COC Nederland: De Tweede Kamer spreekt op woensdagavond 9 maart verder over het wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA om LHBTI-rechten te verankeren in de Grondwet. Het COC pleit al bijna 20 jaar voor deze Grondwetswijziging.

Foto: COC voert actie voor verankering van LHBTI rechten in de Grondwet - Tom Knoflook voor COC Nederland. 

Op woensdag 9 maart beantwoorden de indieners - Alexander Hammelburg (D66), Laura Bromet (GroenLinks) en Habtamu de Hoop (PvdA) - de vragen die de Tweede Kamer op 9 december stelde tijdens het eerste deel van dit debat. De meeste fracties die in december deelnamen aan het debat, lieten zich positief uit over de voorgestelde Grondwetswijziging (VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en SP).

Het debat begint op woensdagavond 9 maart naar verwachting om 19u45 en is live te volgen op de website van de Tweede Kamer.

Het COC pleit al bijna 20 jaar voor verankering van LHBTI-rechten in de Grondwet, onder meer met grote publieksacties bij Pride Amsterdam. Deze Grondwetswijziging maakt onderdeel uit van COC's Regenboogakkoorden van 2021 en 2017.

'Verankering in de Grondwet biedt een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten. Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie, ook als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt zou draaien in het nadeel van de regenbooggemeenschap,' aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.  

Lees het hele bericht op de website van COC Nederland.

 

Update woensdagavond 9 maart:

Goed nieuws! De Tweede Kamer is vlakbij verankering van LHBTI-mensenrechten in de Grondwet. Dat bleek woensdagavond 9 maart tijdens een debat in de Kamer over een wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA. Het COC pleit al bijna 20 jaar voor deze Grondwetswijziging.

Er was woensdagavond 9 maart tijdens het debat in de Tweede Kamer brede steun voor het wetsvoorstel van Alexander Hammelburg (D66), Laura Bromet (GroenLinks) en Habtamu de Hoop (PvdA) om LHBTI-rechten te verankeren in de Grondwet. De indieners verdedigden hun wetsvoorstel met verve. Tijdens de stemming op dinsdag 15 maart zal blijken of het wetsvoorstel de benodigde twee derde meerderheid haalt. Daarna hoeft alleen de Eerste Kamer nog in te stemmen.

Lees meer op de website van COC Nederland!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden