Lesbian Herstory Archives

De Lesbian Herstory Archives (LHA) in New York hebben veel invloed gehad op de Nederlandse lesbische archieven. Op de website van Lesbian Herstory Archives lees je dat het archief werd opgezet in de jaren zeventig, toen een groep vrouwen die betrokken waren bij de Gay Academic Union zich realiseerden dat de lesbische geschiedenis 'net zo snel verdween als dat het werd gemaakt.' Deze vrouwen vormden twee bewustwordingsgroepen, waarvan er één de basis van het archief werd. 

Beeld: Lesbian Herstory Archives

Lees ook deel 1:

Ik sprak met Amy Beth en Saskia Scheffer, beiden werkzaam als coördinator bij de Lesbian Herstory Archives, om ze van alles te vragen over het archief. In het eerste deel van het interview lees je hoe Amy en Saskia betrokken zijn geraakt bij het archief, wat de meest waardevolle items zijn uit het archief en wat de LHA zo anders maakt dan andere lesbische archieven. In dit tweede deel lees je over het verdwijnen van lesbische bars, belangrijke lessen die jonge LBT+ vrouwen kunnen leren van de LHA, en de belangrijkste strijd vandaag de dag voor de LHBT+ gemeenschap.

Lesbische bars zijn ook een groot deel van de lesbische geschiedenis, maar ze lijken in rap tempo te verdwijnen. Wat vinden jullie daarvan?

Amy: Ik vind het jammer dat de lesbische bars verdwijnen. Er wordt nog vaak verondersteld dat de emancipatie van de LHBT+ gemeenschap in de afgelopen jaren ervoor heeft gezorgd dat 'gescheiden bars' niet meer nodig zijn. Daar ben ik het niet mee eens. Een lesbische bar is

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden