Lesbian Herstory Archives

De Lesbian Herstory Archives (LHA) in New York hebben veel invloed gehad op de Nederlandse lesbische archieven. Op de website van Lesbian Herstory Archives lees je dat het archief werd opgezet in de jaren zeventig, toen een groep vrouwen die betrokken waren bij de Gay Academic Union zich realiseerden dat de lesbische geschiedenis 'net zo snel verdween als dat het werd gemaakt.' Deze vrouwen vormden twee bewustwordingsgroepen, waarvan er één de basis van het archief werd. 

Beeld: Lesbian Herstory Archives

Lees ook deel 1:

Ik sprak met Amy Beth en Saskia Scheffer, beiden werkzaam als coördinator bij de Lesbian Herstory Archives, om ze van alles te vragen over het archief. In het eerste deel van het interview lees je hoe Amy en Saskia betrokken zijn geraakt bij het archief, wat de meest waardevolle items zijn uit het archief en wat de LHA zo anders maakt dan andere lesbische archieven. In dit tweede deel lees je over het verdwijnen van lesbische bars, belangrijke lessen die jonge LBT+ vrouwen kunnen leren van de LHA, en de belangrijkste strijd vandaag de dag voor de LHBT+ gemeenschap.

Lesbische bars zijn ook een groot deel van de lesbische geschiedenis, maar ze lijken in rap tempo te verdwijnen. Wat vinden jullie daarvan?

Amy: Ik vind het jammer dat de lesbische bars verdwijnen. Er wordt nog vaak verondersteld dat de emancipatie van de LHBT+ gemeenschap in de afgelopen jaren ervoor heeft gezorgd dat 'gescheiden bars' niet meer nodig zijn. Daar ben ik het niet mee eens. Een lesbische bar is

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden