Minister bezoekt COC

Minister Robbert Dijkgraaf (OCW, Emancipatie) bracht op donderdag 31 maart - Internationale Dag van Transgender zichtbaarheid - een werkbezoek aan COC Nederland. Hij luisterde met veel interesse naar de verhalen van activisten, vrijwilligers en COC medewerkers. De gesprekken gingen over zaken als de aanpak van discriminerend geweld, acceptatie op school en betere wetgeving.

Foto: Geert van Tol voor COC Nederland

COC-directeur Marie Ricardo stelde de minister onder meer voor aan Nanoah. Nanoah is non-binair en kreeg als één van de eerste volwassen Nederlanders via de rechter een X in hun paspoort. Nanoah vroeg de minister er voor te zorgen dat iedereen zonder tussenkomst van de rechter een X in hun paspoort en andere officiële documenten kan krijgen. De minister beloofde dat het kabinet dat gaat regelen. De X is één van de beloften uit COC's Regenboog Stembusakkoord

Nanoah vroeg de minister ook om maatregelen tegen discriminerend geweld, een andere belofte uit COC's Regenboogakkoord. Ook daar gaat minister Dijkgraaf mee aan de slag, zo beloofde hij. Nanoah stelde de vraag over de aanpak van geweld eerder bij COC's verkiezingsdebat. Hen kreeg te maken met discriminatie en bedreigingen om hun huidskleur en genderidentiteit, nadat in de pers bekend werd dat die een X in hun paspoort kreeg.

Met Lucas, een trans jongen van 17 jaar uit Haren, sprak de minister over de situatie op school. Lucas is voorzitter en oprichter van een grote en succesvolle GSA op het Harens Lyceum in Haren. Lucas vertelde hoe de GSA een veilige plek is voor LHBTI jongeren en hoeveel ze samen op school voor elkaar krijgen. Hij bood de minister een werkstuk aan over LHBTI-beleid voor scholen.

Melissa (non-binair, 17 jaar, uit Venlo) vertelde de minister hoe die op hun twaalfde via Jong&Out in contact kwam met andere LHBTI jongeren. Daar ontdekte Melissa dat die non-binair is. Melissa kreeg bij Jong&Out ontzettend veel steun en maakte er vrienden voor het leven.

Minister Dijkgraaf sprak ook met Nancy, een trans vrouw van 28 jaar uit Amsterdam. Zij ontvluchtte Libanon omdat ze daar te maken kreeg met afwijzing en discriminatie. Ook in Nederland ervoer ze discriminatie. In de Respect2Love-community vond ze vriendschap en steun.

Projectleider Daphne van COC vertelde de ondersteuning die COC Nederland biedt aan LHBTI-jongeren met onder andere het GSA Netwerk en Jong&Out.

De minister liet weten zeer onder de indruk te zijn van de verhalen van Nancy, Nanoah, Lucas, Melissa en Daphne. Hij complimenteerde hen met hun moed en werk voor de regenbooggemeenschap.

Na een korte onderbreking sprak de minister met vertegenwoordigers van Transgender Netwerk Nederland (TNN), COC Midden Nederland en COC Nederland over wenselijke wetgeving en beleid.

Lees het hele bericht (+ meer foto's) op de website van COC Nederland.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder

'Lesbisch groentje'

Zou het alleen bij kletsen blijven, misschien een voorzichtige kus, of sta ik binnen een kwartier weer buiten? Uit nieuwsgierigheid ging ik online op zoek naar een seksdate.

Lees verder

Roze voetbalfans

Op TV: De serie De roze supporters volgt in vier afleveringen een aantal voetbalfans in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen. Te zien vanaf maandag 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden