Rainbow Index

Nederland staat wederom op plaats 13 in de lijst van Europese landen die LHBTI-mensenrechten goed hebben geregeld, zo blijkt uit de Rainbow Europe Index van 2022.

COC Nederland wil terug naar de wereldkopgroep en roept de regering op om COC's Regenboog Stembusakkoord snel uit te voeren. 'Het is treurig dat ons land, dat ooit voorop liep in de wereld, is afgezakt naar de Europese middenmoot', aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Ik roep de regering op om een sprint te trekken en door te stoten naar de kopgroep van landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn. Zoals toen ons land als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht.'

Malta staat op de eerste plaats in de Rainbow Index. Denemarken is de snelste stijger met haar verbreedde en inclusievere non-discriminatiewetgeving. Het land steeg zeven plaatsen en staat nu op de tweede plaats in Europa. Nederland stond afgelopen jaar ook op de 13e plaats van de Rainbow Europe Index. Landen als België, Zweden en Frankrijk scoren beter dan Nederland. Het slechtst scoren Rusland, Armenië, Turkije en Azerbeidzjan.

ILGA-Europe signaleert een positieve dynamiek in Europa van landen als Denemarken, IJsland en Duitsland die LHBTI-mensenrechten beter zijn gaan regelen. De Europese LHBTI-organisatie is bezorgd over stagnatie in landen die ooit voorop liepen en over landen die wegglijden in de Index omdat LHBTI-mensenrechten er worden teruggedraaid. ILGA wijst daarbij op het Verenigd Koninkrijk, waar anti-transgender sentimenten opgeld doen.

Lees het artikel op de website van COC Nederland.

Meer informatie: https://rainbow-europe.org/

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden