Rotterdam dan!

Dit jaar wordt het een bijzondere editie van Rotterdam Pride; de oudste gay pride van Nederland, Roze Zaterdag, keert na 21 jaar weer terug naar Rotterdam! Dit wordt een eendaags festival met een uitgebreide invulling om de LHBTQIA+ community uit Rotterdam en heel Nederland met elkaar te verbinden. Deze bijzondere editie van Roze Zaterdag vraagt natuurlijk ook om een iconische event locatie. Het festival rondom Roze Zaterdag dit jaar op 18 juni zal plaatsvinden in hartje Rotterdam op de Coolsingel.

De focus van deze dag ligt op het vieren van waar we zijn gekomen als community terwijl we ook stilstaan bij de stappen die er nog gezet moeten worden om Rotterdam een safe space te maken voor iedereen. Dit doen we op Roze Zaterdag door onder andere een Pride March, een inhoudelijk programma en kun je de hele dag en avond genieten van diverse muziekacts zoals Duncan Laurence, LIONSTORM en Jaïr & Glen Faria.

Het hele programma van Roze Zaterdag vind je hier.

 

 

Rotterdam Pride: 17 t/m 26 juni

Naast de Roze Zaterdag op 18 juni zal er de hele week van alles te beleven zijn in de havenstad. Zo kun je deelnemen aan vele workshops, feesten tot je erbij neervalt en iets opsteken in de bibliotheek of tijdens de verschillende conferenties die er de hele week worden georganiseerd.

Pride March

Loop op zaterdag 18 juni tijdens Roze Zaterdag Rotterdam mee. Laat je stem horen voor gelijke rechten en meer acceptatie van de LGBTIQ+ community in Nederland en wereldwijd! Tijdens een vreedzame mars, geven we een signaal aan de Rotterdammers, Nederland, politiek én de wereld af: iedereen moet zichzelf kunnen zijn!

Recente incidenten in Rotterdam en verschillende andere plaatsen in Nederland, Europa en wereldwijd laten opnieuw zien dat inclusie en acceptatie echt nog beter kan én moet! Dus neem al je vrienden, familie en allies mee en bewapen je met spandoeken, vlaggen en een berg liefde. Dan laten we samen onze trots zien voor elkaar en voor de community wereldwijd. Proud Together! Als het kan, neem ook muziek mee zodat iedereen ons kan horen. De Pride March wordt georganiseerd door samenwerkende Rotterdamse queer organisaties: COC Rotterdam, ErasmusPride, Out in Rotterdam en Ketelbinkie. Meer info vind je hier.

 

Queer in the City

De Queer in the City – Rotterdam Pride Conference opent op 22 juni in de Kunsthal: Een inclusieve stad waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht seksuele geaardheid, genderidentiteit, leeftijd, culturele achtergrond, religie, lichaamskleur of -vorm, wat is daar voor nodig?

Tijdens dit openingsevenement hoor je vanuit verschillende perspectieven van organisaties, instellingen, collectieven, kunstenaars, activisten en performers, en natuurlijk de rijke diversiteit van de LHBTQIA+ gemeenschap, over wat er nodig is om een stad voor iedereen te worden. Meer info vind je hier.

 

Kids & Family festival

In het Maritiem Museum zal op 26 juni een festival worden georganiseerd voor de hele familie: Spelen en leren, welke familie houdt daar niet van? En dat is precies wat je kunt doen met je kinderen en familie bij het Maritiem Museum in Rotterdam. Speciaal voor Pride zal er op deze dag een leuke speurtocht zijn door het leerzame Museum en er zijn nog tal andere activiteiten, denk aan een tochtje in de Pride boot, het maken van je eigen springtouw, of het zwabberen van een heus dek. En heb je weleens een vuurtoren van binnen gezien? Meer info vind je hier.

Pride Summerweek – OUTtv

Op een rooftop in de Maasstad, met de skyline als achtergrond, komen interessante gasten in zes LHBTIQ+-gerelateerde thema-afleveringen voorbij tijdens het tweede seizoen van Pride Summerweek. Afgewisseld met spectaculaire, live muziekoptredens. Vanaf 17 juni, tijdens Rotterdam Pride, is de 'Pride Summerweek' te zien op OUTtv Europe in twaalf landen.

Thema's & gasten

Verschillende gasten beklimmen de trappen naar een dakterras in het centrum van Rotterdam om te praten over onderwerpen die actueel zijn voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Pride Summerweek start met Pride & Entertainment om vervolgens de thema's Religion, Sports, Gender en Politics te belichten vanuit een LHBTIQ+ point of view. Nieuw in dit seizoen is de zesde aflevering die is toegevoegd: Pride & Cooking. Hierin zullen bekende Rotterdammers hun ervaringen met de stad en haar LHBTIQ+-gemeenschap bespreken en wordt er gekookt op het dak.

In 'Season 2' zullen onder andere Shirma Rouse, Richard Groenendijk, Boris Dittrich en de cast van The Amsterdam Dragshow te gast zijn. Een aantal gasten uit het vorige seizoen keert ook terug: Paul van Dorst (oprichter van de Roze Kameraden), Harold Schorren (Citypastor en predikant in de Laurenskerk) en Kim van Sparrentak (Europarlementariër voor GroenLinks). Zij nemen allen plaats op de bank om in gesprek te gaan met host Wesley van den Bos en co-hosts Warner van Es en Chantal van der Putten.

Internationaal

Ook bij seizoen 2 worden de afleveringen uitgezonden op het kanaal OUTtv Europe. Terwijl het eerste seizoen in 2021 nog enkel te bekijken was in Nederland en Vlaanderen is er dit jaar gekozen voor een internationaler publiek. De show is opgenomen in het Engels en zal naast Nederland en België te zien zijn in onder meer Spanje, Israël, UK, Zweden, Duitsland en Polen met een mogelijk bereik van 30 miljoen kijkers. 

Live performance op het dak

Tijdens iedere uitzending zal er een mix van bekende en startende zangers en zangeressen een live performance geven. Dit levert mooie beelden op vanaf de rooftop met de skyline als achtergrond. Hierbij is dit afwisselend overdag, dan wel 's avonds laat opgenomen wat divers beeldmateriaal oplevert. Shirma Rouse, Jennie Lena, Jordan Roy, Dillenburg, Raffie en Nathalie Saabeel komen in de zes afleveringen voorbij met spectaculaire optredens.

Pride Summerweek (the 010 edition) S2 is dagelijks te zien tijdens Rotterdamse Prideweek van 17 juni t/m 23 juni om 20.00 op het kanaal van OUTtv Europe (alleen niet op 18 juni i.v.m. Roze Zaterdag).

 

Rotterdam Pridecast

Wat gebeurt er in onze LHBTQIA+ community? En wie zijn deze mensen? Je hoort het in de Rotterdam Pridecast, de podcastserie van Rotterdam Pride. Met host Sharvin Ramjan gaan bekende en onbekende Rotterdammers met elkaar in gesprek om erachter te komen hoe het met ze gaat, wie ze zijn, wat hen drijft en wat Pride voor hen betekent.

Zo hoor je bijvoorbeeld in de zesde aflevering het verhaal van Rachael (zij/haar) en Lesley (zij/haar), een powercouple wat samen en bedrijf heeft genaamd 'Personal Change Lab'. Dit is een online therapie programma dat speciaal gemaakt is voor queer personen. Daarnaast geven ze ook workshops, zo ook op de Rotterdam Pride Conference 23 Juni.

In de podcast praat onze host Sharvin met hen over het accepteren van hun seksualiteit, hun liefdesverhaal, rolmodellen, hun bedrijf Personal Change Lab, brede queer therapie, triggers en hun workshop Inner Conflict.

Alle afleveringen van de Rotterdam Pridecast vind je hier.

 

Op de website van Rotterdam Pride vind je alle informatie en het complete programma.

 

Happy Pride!

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen lieten ze hun kinderen achter en vluchtten naar Nederland.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden