De Omega

'Er zijn genoeg alarmbellen afgegaan de afgelopen jaren. Maar dat gruwelijke incident in de supermarkt, op 13 november 2034, is voor mij de aanleiding geweest om deze podcast te maken. Mijn laatste publicatie als vrije journalist'. - Journalist Amira.

In het Nederland van 2034 vindt een zelfmoordgolf plaats onder jonge homo's. 'Kristalnichten' worden ze in de media genoemd, omdat ze sterven aan een overdosis van de designerdrug crystal death. Alle zelfmoorden vinden plaats in de publieke ruimte. Een laatste noodkreet, zo lijkt het. Wanneer journalist Amira (Jouman Fattal) in een supermarkt getuige wordt van de zelfmoord van de 21e Kristalnicht, besluit ze een podcast aan deze jongens te wijden. De zesdelige podcast De Omega (3FM/NTR) luister je vanaf vrijdag 24 juni op Spotify en in je favoriete podcast-app. Met o.a. Jouman Fatall, Tygo Gernandt, Thorn de Vries, Melody Klaver, Imanuelle Grives en Terence Schreurs.

 

Populisten zijn aan de macht in 2034. Het gaat al jaren bergafwaarts met de queer-community, die door de toegenomen homofobie in een isolement is geraakt. Depressie, drugsmisbruik en zelfmoord zijn aan de orde van de dag. Maar veel medeleven roepen de zelfmoorden niet op; voor de meeste Nederlanders bevestigen die alleen maar hoe ziekelijk gestoord homo's zijn. Met haar podcast doet Amira een poging hun pijn te begrijpen en ze een menselijk gezicht te geven. Het gezicht dat ze uiteindelijk zal vinden, is anders dan ze ooit had kunnen denken.

 

Proloog – Nederland 2034

Journalist Amira heeft nog maar kort de tijd om erachter te komen wat de Kristalnichten tot hun wanhoopsdaad dreef. Ze heeft nog anderhalve maand om als vrije journalist haar werk te kunnen doen.

1 – De Kristalnichten

Amira voert gesprekken met nabestaanden maar stuit vooral op weerstand. Zal ze de pijn en wanhoop van de Kristalnichten ooit begrijpen? Of leeft zij echt in een totaal andere bubbel? Als ze in de kroeg een oude bekende tegen het lijf loopt, lijkt er toch een deur naar de ondergrondse queer-community open te gaan.

2 – Supernature

Op een geheime locatie aan de rand van de stad hoort Amira belangrijke informatie en krijgt ze een schokkende polaroid onder ogen. Eenmaal thuis stuurt iemand die zich 'LoneWolf24' noemt haar een video. Loopt ze zelf gevaar?

3 – LoneWolf24

Dat Amira tegen de zin van haar baas toch is doorgegaan met het Kristalnichten-onderzoek heeft grote gevolgen. Ze besluit voor ieders veiligheid een stapje terug te doen. Maar er is niet veel voor nodig om haar weer op andere gedachten te brengen. Ze moet en zal het spoor van LoneWolf24 volgen… En dan is er geen weg meer terug.

4 – Land & Weerstand

Niets is wat het lijkt. De Kristalnichten blijken slachtoffer te zijn van iets veel groters. Dan ziet Amira iets op de polaroid in Supernature wat ze eerder niet zag. Het lijkt erop dat er niet alleen een spelletje met de slachtoffers wordt gespeeld, maar ook met haar.

5 – De Omega

Amira zet alles op alles om het 24e en laatste slachtoffer te redden. Ze ontmoeten elkaar in café De Jaren. Amira weet dat ze met vuur speelt door niet direct de politie in te schakelen, maar wil niet dat die haar onderzoek kaapt, zo vlak voor de finish. In De Jaren openbaart zich een waarheid die Amira doet twijfelen aan alles waarin ze ooit geloofde.

 

Foto links: Harm Duco Schut, foto rechts: Loek Hennipman

De makers

De Omega is de nieuwe audiothriller van Loek Hennipman en Harm Duco Schut. Tijdens de coronacrisis, in december 2020, debuteerden zij met de podcastserie Staatsgeheim, een verhaal over valse informatie en complotdenken, op het snijvlak tussen documentaire en fictie. Nu nemen ze de luisteraar mee naar het Nederland van de nabije toekomst, waarin veel maatschappelijke problemen waarmee wij nu al kampen – populisme, polarisatie, radicaal gedachtegoed – tot een kookpunt zijn gekomen. Het verhaal focust zich in het bijzonder op de kwetsbare positie van queers en journalisten.

'Als EU-lidstaten Polen en Hongarije homovrije zones en anti-homowetten in het leven kunnen roepen en bondgenoot de VS de ene na de andere maatregel tegen queers treft, dan is het de hoogste tijd om aan de bel te trekken. Ook hier is het al aan het rommelen: geweld tegen queers neemt toe, politici kunnen homofobe dingen roepen zonder repercussies en als er in een studentenflat queer-vlaggen in de fik worden gestoken, verbiedt de verhuurder het ophangen van queer-vlaggen… We hopen dat De Omega dient als een wake-upcall.' -  Loek Hennipman & Harm Duco Schut.

De cast
Jouman Fattal, Tygo Gernandt, Thorn de Vries, Melody Klaver, Jesse Mensah, Leendert de Ridder, Envy Peru, Roben Mitchell, Vanja Rukavina, Imanuelle Grives, Terence Schreurs, Aus Greidanus Jr., Tom van Kessel, Bart van den Donker, Urmie Plein, Alexander Elmecky, Coks Donders, Maarten Jacobi, Denise Lukkenaer en Elianne Meijer.

Credits
Scenario en regie: Loek Hennipman en Harm Duco Schut
Eindredactie: Marion Oskamp
Dramaturgie: Simon Heijmans
Opnametechniek, sounddesign en eindmixage: Arno Peeters
Original score: Bouke Hennipman
Met muziek van: LIONSTORM (titelsong) en Supernature
Visuals: Loek Hennipman en Jeroen Hoogaars
Setfotografie: Jonnah Bron
Marketing en communicatie: De Wolven/NTR

 

De Omega is een podcast van NTR en 3FM, mogelijk gemaakt met financiële steun van het NPO-fonds.

Volg De Omega op Instagram @deomega.depodcast.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden