Toptennisster neemt voortouw

We hebben er weer een rolmodel bij: De Russische Daria Kasatkina (25) heeft laten weten dat ze een vriendin heeft. Met haar statement wil Daria duidelijk maken dat er in Rusland anders gekeken moet worden naar homoseksualiteit. Nu is het een onderwerp waar niet over gesproken mag worden.

Daria geeft aan dat het voor jongeren belangrijk is dat sporters en andere bekende of beroemde mensen open zijn over hun geaardheid. Daarom neemt zij nu het voortouw. 'In de kast blijven kan niet, het kost veel te veel energie omdat je er altijd mee bezig bent, tot je uit de kast komt. Het belangrijkste is dat je vrede hebt met jezelf en je eigen keuzes maakt. Dat is het enige wat telt. Fuck alle anderen.' Daria zegt over 'gay-zijn' in Rusland: 'Als het een keuze was, dan maak je die niet. Zeker niet in Rusland. Maar je moet wel trouw zijn aan jezelf.' De video vind je hier.

Foto boven: Maart 2021- Daria Kasatkina tijdens de prijsuitreiking van de St. Peterburg Ladies Tennis Trophy, gemaakt door Maksim Konstantinov.

Daria is nummer 12 op de wereldranglijst en de beste tennisster in Rusland. Ze is de eerste Russische tennisster die uit de kast komt. 

Op Instagram plaatste Daria, direct na het interview waarin ze publiekelijk uit de kast kwam, een foto van haar samen met haar vriendin Natalia.

[Volg haar via @kasatkina]

Daria woont op dit moment in Spanje. NOS-correspondent Iris de Graaf denkt dat Daria niet snel zal terugkeren naar Rusland: 'Het is vrij bijzonder dat Kasatkina zich publiekelijk uitspreekt. Topsporters zijn de nationale trots van de Russische overheid. Maar als je uit de kast komt, verdwijnt die trots als sneeuw voor de zon. Je kunt uit je team worden gezet, een boete krijgen, of zelfs worden vastgezet.'

 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Gender en zelfbeschikking

Transgender en intersekse personen moeten eerst naar een arts of psycholoog voor een officiële verklaring om geslachtsvermelding te kunnen wijzigen. 'Daar is geen enkele reden voor.'

Lees verder

Wie gaat er trouwen..?!

The L word Generation Q seizoen 3 gaat in première later dit jaar! Op de eerste pagina van het script staan allerlei mysterieuze aanwijzingen over de verschillende verhaallijnen.

Lees verder

Queer Film Festival Utrecht

Zichtbaarheid en verbinding: Films en een amuserend en verdiepend randprogramma op het QFFU. 'Door andere verhalen te horen en nieuwe perspectieven te zien, neemt begrip én acceptatie toe.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden