Queer Choir Amsterdam

Na een uitverkochte avond in maart, keert het Queer Choir Amsterdam op 10 september 2022 terug naar de Oude Kerk in Amsterdam met de nieuwe performance 'A Gushing Deluge'. De ruimte van de Oude Kerk wordt in deze performance gebruikt om de traditionele betekenis en presentatie van een koor anders vorm te geven en te vervreemden (als in: 'to queer').

Foto: Maarten Nauw

Het Queer Choir Amsterdam werd opgericht tijdens de eerste lockdown in 2020 door kunstenaars Shreya de Souza, Mylou Oord en Sarah Naqvi, en wordt gedirigeerd door Vera Morais. Sindsdien repeteren en zingen ze op regelmatige basis samen eigen werk dat in een collaboratief proces tot stand is gekomen. Hoe verhoudt queerness zich tot de architectuur en geschiedenis van de Oude Kerk? Hoe zich in deze ruimte te positioneren? Het koor onderzoekt deze vragen niet alleen door composities te zingen, maar ook door ruimte te maken voor improvisatie, glitches (haperingen) en momenten van interactie – waarbij de rollen van koor, dirigent en toehoorder meer in elkaar overlopen.

De performance op 10 september duurt 45 minuten en vindt plaats in de context van de tentoonstelling 'Path' van Antionio Obá, die na afloop te bezichtigen is.

Aanvang 20:00 (deuren open om 19:45). Kaartjes zijn te koop via de website van de Oude Kerk.

 

Queer Choir Amsterdam is een artistiek initiatief dat zich richt op het creëren van een 'brave space' (vrijmoedige ruimte) waar unieke identiteiten en stemmen gevierd worden. Middels repetities en optredens geeft het koor uiting aan haar ideeën voor de toekomst en de verhalen die ze wil delen. De queer-gemeenschap komt vaak samen in ruimtes van viering en het nachtleven – plekken die door de pandemie zwaar getroffen zijn. Dit heeft het Queer Choir Amsterdam gestimuleerd om een eigen veilige ruimte op te richten, dat wordt gerund door en voor queer mensen. Met het samengaan van hun stemmen creëren de koorleden harmonieën, maar erkennen ze ook de gevarieerde aard van de menselijke stem, met aandacht voor het vergroten van zeggenschap over hun stemmen.

*

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden