Klup Kweer

Linde (29) en Veronique (29) vormen samen KLUP KWEER: Een organisatie die kesjual LHBTIQ+ evenementen organiseert. 'Met KLUP KWEER organiseren we een ander soort evenementen voor de gemeenschap dan alleen feestjes. Ons eerstvolgende evenement is de KLUP KWEER barbecue in Utrecht op 10 september!' Wij spraken ze!

Linde en Veronique merkten in de coronatijd dat er erg weinig aanbod was van laagdrempelige evenementen voor LHBTIQ'ers tussen de 25 en 35 jaar. KLUP KWEER is ontstaan naar aanleiding van de eenzaamheid die LHBTIQ'ers in deze leeftijdsgroep in de coronatijd ervaarden. Linde vertelt: Het is ontstaan vanuit de gedachte 'feestjes kunnen nu niet, dus laten we kijken wat we wel kunnen organiseren om mensen alsnog samen te kunnen brengen.' We zijn gaan brainstormen over manieren waarop wij iets voor de community konden betekenen.

Foto's: Veronique en Linde, gemaakt door Annelien Nijland.

Hoe is de samenwerking tussen jullie twee ontstaan?

Veronique: We zitten al een tijdje samen in dezelfde vriendengroep. Linde initieerde ooit dat ze iets wilde organiseren om LHBTIQ+'ers samen te brengen. Ik vond het sowieso leuk om mee te denken, dus we besloten erover te gaan bellen en te gaan brainstormen. Dat werd uiteindelijk een KLUP KWEER vergadering. Vanaf toen hebben we dat samen opgepakt. Inmiddels zijn we daar samen al een jaartje mee bezig.

Nieuwe vriendschappen

Veronique: Het vrijwilligerswerk dat ik doe bij KLUP KWEER past goed bij mij, want ik heb altijd al een maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel gehad. Ik wil graag iets bijdragen om de wereld een stukje beter te maken. Dat ik door mijn werk bij KLUP KWEER nieuwe vriendschappen tussen gelijkgestemden kan faciliteren geeft mij een heel goed gevoel.

Linde: Ik heb altijd al een activistisch insteek gehad. Toen ik hoorde dat de Pride in Leiden niet meer doorging vond ik dat erg zonde, er miste daardoor een stukje zichtbaarheid in mijn stad. Ik vind het zo belangrijk dat er evenementen worden georganiseerd voor de LHBTQ+ gemeenschap. Ik hoop daarom ook dat we dit jaar ook nog een evenement in Leiden kunnen organiseren. Eerder heb ik weleens open-minded technofeestjes in Amsterdam georganiseerd. Ondernemen en organiseren spreekt me heel erg aan, en ik vind het super tof dat ik me nu kan inzetten voor specifiek de LHBTIQ+ community.

Geen hokjes

Door sociale media is het voor jonge queers inmiddels een stuk makkelijker geworden om met 'soortgenoten' in contact te komen. Dat is heel fijn, want ik denk ook dat er daardoor veel meer openheid is ontstaan in de LHBTIQ+ gemeenschap. Dit zie je ook terug bij de mensen die aan onze KLUP KWEER evenementen deelnemen. Juist omdat alles veel openlijker besproken wordt, wordt het helemaal niet meer als raar gezien als je jezelf als queer definieert terwijl je misschien in een heterorelatie zit. We focussen heel erg op LHBTIQ+, maar iedereen is welkom. We zijn trouwens ook niet heel streng in het 'afbakenen' van de doelgroep, want ook als je bijvoorbeeld ouder of jonger bent ben je welkom.

Gewoon lekker borrelen

KLUP KWEER evenementen zijn super gezellig. Het is allemaal heel laagdrempelig, je hoeft bijvoorbeeld niet gelijk te gaan speeddaten. Bij KLUP KWEER ga je gewoon lekker borrelen en bingoën en niemand gaat aan jou vragen: in welk hokje hoor jij? Ook als je nog niet zo goed weet wat je bent, je hoeft je bij ons niet met een bepaald hokje te identificeren. Ik denk dat dat heel fijn is aan KLUP KWEER.

Wat voor evenementen hebben jullie tot nu toe georganiseerd?

Veronique: We begonnen met een kubbs toernooi in de zomer in het park in Utrecht. Er waren een stuk of 50 mensen – vooral vrienden en kennissen. Daar waren we al super blij mee. Vanuit daar hebben we ze gevraagd: Wat lijkt jullie leuk, wat zullen we hierna organiseren? Er kwamen veel leuke ideeën naar boven en veel daarvan hebben we ook al uitgevoerd! We hebben na het kubbs toernooi namelijk nog talloze evenementen georganiseerd, zoals een bingo, een brunch, een pubquiz en een borrel tijdens het midzomergrachtfestival.

Bekijk ook de mini aftermovie van onze tweede editie van KLUP KWEER bij De Pomp in Utrecht. Maar liefst 50 KWEERS hebben onder het genot van een drankje gesocialized:

Talent Night

De talent night was ons grootste evenement, bij Kargadoor in Utrecht. We kregen hele fijne feedback achteraf van zowel de artiesten als de bezoekers. Er heerste zo'n fijne gemoedelijke sfeer. Zelf vinden we het fijn om te zien dat er een leuke mix is van bekende gezichten in combinatie met mensen die nog nooit eerder op onze evenementen zijn geweest. Zo ontstaat er onder de bezoekers een gevoel van verbondenheid, zonder dat er heel erg groepjes worden gevormd.

Bar Buka

Veronique: Ook voor Bar Buka hebben we twee evenementen georganiseerd, namelijk een gluhwein walk en een karaoke avond. Bar Buka is één van onze partners, we kunnen altijd bij ze terecht. Marianne, de eigenaar van Bar Buka, was ook erg blij met de grote opkomst voor de karaoke avond. Om vijf uur begon de karaoke en normaal begint het pas rond een uur of tien een beetje vol te lopen, maar op deze avond was Bar Buka vanaf het begin al gevuld met vaste stamkroeggasten in combinatie met de KLUP KWEER deelnemers. Het was een hele gezellige avond, dus deze samenwerking had voor beide partijen een positief resultaat!  

Toekomstplannen

Veronique: We zijn allerlei leuke evenementen aan het plannen voor in de toekomst, met als eerste de barbecue bij Kaffeetaria om het nieuwe seizoen na de zomerbreak samen in te luiden. We willen ook graag een filmavond organiseren, en het liefst willen dan een bekend queer persoon uitnodigen voor een nagesprek. Doordat we sinds kort een officiële samenwerking zijn aangegaan met COC Midden-Nederland hebben we hiervoor meer (financiële) mogelijkheden.

Linde: Verder willen we in december gaan discobowlen met foute kersttruien aan, dat lijkt ons hilarisch. Ook denken we eraan om volgend jaar een schilderworkshop in de stijl van Bob Ross te organiseren. Een rondje suppen met een groepje queers lijkt me ook heel leuk.

Samenwerking met COC Midden-Nederland

Veronique: Linde en ik hadden al eens eerder online contact met COC Midden-Nederland. Op een gegeven moment besloten we in het echt bijeen te komen. We zijn gaan borrelen bij Cafe Kalff en daar is onze samenwerking tot stand gekomen. Met samenwerken breid je je netwerk uit, waardoor je meer bereik hebt. Met z'n tweeën hebben we al veel voor elkaar gebokst op vrijwilligersbasis, maar met een partij zoals COC Midden-Nederland kunnen we alleen maar toffere events organiseren.

Contacten opbouwen

We organiseren nu evenementen in Amsterdam en Utrecht. Ik woon in Amsterdam en Linde heeft heel lang in Utrecht gewoond. Daarom zijn we in eerste instantie gaan kijken naar partners in die steden met wie we konden samenwerken. Maar door onze samenwerking met COC Midden-Nederland bouwen we ook meer contacten op buiten Amsterdam en Utrecht, waardoor we onze activiteiten ook in andere steden kunnen voortzetten.

Een KWEER Whatsapp groep

Veronique: We hebben een Whatsapp groep aangemaakt om mensen samen te brengen, in welke vorm dan ook. Wij delen onze evenementen in deze groep, maar mensen kunnen ook gewoon vragen om samen iets leuks te ondernemen. Daar is laatst een aparte app groep uit ontstaan van een groepje queers die elke maandag samen in Utrecht gaan voetballen. Er worden ook al plannen gemaakt om dit soort dingen in andere steden te gaan organiseren. Naast de evenementen die we zelf organiseren ontstaan er dus onderling ook allerlei groepjes. Dat vind ik heel mooi om te zien. De Whatsappgroep is voor iedereen, dus klik op deze link en praat mee! 

KLUP KWEER barbecue

Het eerstvolgende evenement op de planning is de KLUP KWEER barbecue op zaterdag 10 september bij Kaffeetaria in Utrecht. Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door COC Midden Nederland. Schrijf je hier in om mee te eten en spelletjes te spelen!

Volg KLUP KWEER op Instagram!

 

*

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Oudejaarsconference 2022

Claudia de Breij verzorgt dit jaar weer de Oudejaarsconference: De try-outs zijn begonnen en de voorstelling is vanaf nu al te zien in theaters door heel Nederland. Een voorproefje!

Lees verder

Bodytalk bestaat 35 jaar

Jubileum: Bodytalk in Utrecht werd 27 februari 1987 geopend door Feibe Zweers. Anno 2022 is Bodytalk nog steeds een belangrijk onderdeel van het gay uitgaansleven in Utrecht.

Lees verder

Onbekend maakt onbemind

Meer sociale acceptatie door de verhalen van leeftijdsgenoten: Peer-educators vergroten bewustwording en kennis bij medeleerlingen door 'levensechte' verhalen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden