Stop het doodvonnis!

COC Nederland: Stop de doodsvonnissen tegen twee LHBTI-activisten in Iran en trek alle aanklachten tegen hen in. Die oproep doen ILGA World, ILGA Asia, 6Rang, COC Nederland en andere organisaties. Het COC heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om de kwestie aan te kaarten bij de Iraanse autoriteiten.

Je kunt de oproep steunen door DEZE PETITIE te tekenen.

Beeld: All Out.

'We zijn geschokt door het onmenselijke besluit van Iran om twee LHBTI-mensenrechtenverdedigers ter dood te veroordelen', aldus Luz Elena Aranda en Tuisina Ymania Brown van ILGA World. 'We roepen de internationale gemeenschap op aan om deze wrede straf scherp te veroordelen en roepen de VN, internationale organisaties en nationale overheden op om alles te doen wat in hun macht ligt om deze gruweldaad te voorkomen. Sareh en Elham moeten worden vrijgelaten!' COC Nederland sluit zich daar volledig bij aan.

Een rechtbank in Iraanse provincie West-Azerbeidzjan veroordeelde de LHBTI-activisten Zahra Sedighi-Hamadani (Sareh) en Elham Choubdar eind augustus tot de doodstraf.

Ze zouden schuldig zijn aan zogenaamde 'corruptie op aarde'. Deze vage wetsbepaling bevat geen expliciete verwijzing naar seksuele geaardheid, genderidentiteit en -expressie of geslachtskenmerken, maar is het in het verleden regelmatig door de Iraanse autoriteiten gebruikt tegen LHBTI-personen. De advocaten van de twee activisten hebben 20 dagen de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan.

Naar aanleiding van de internationale verontwaardiging over het nieuws, verklaarde het persbureau van de Iraanse rechterlijke macht dat het zou gaan om een veroordeling vermeende vrouwenhandel.

'Die beschuldigingen zijn volkomen ongegrond', zegt Shadi Amin, coördinator van 6Rang (Iraans Lesbisch en Transgender Netwerk). 'De autoriteiten van Iran hebben een lange staat van dienst in het verzinnen van aanklachten tegen activisten om zware straffen te rechtvaardigen. Het is volkomen duidelijk dat wat hier is gebeurt niet volgens de regels is. Alle aanklachten tegen de activisten moeten worden ingetrokken'.

De doodstraf in Iran is de afgelopen maanden veel vaker toegepast. Uit rapporten blijkt dat de Iraanse autoriteiten tussen 1 januari en 30 juni 2022 tenminste 251 mensen ter dood hebben veroordeeld, vrijwel altijd na oneerlijke processen.

Iran is een van de zes VN-lidstaten waar nog altijd de doodstraf staat op seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht. Daarnaast zijn er nog vijf VN-lidstaten waar de doodstraf in bepaalde gevallen kan worden opgelegd wegens homoseksuele handelingen.

De VN-Mensenrechtenraad veroordeelde de doodstraf voor homoseksuele handelingen in 2017 met een resolutie. ILGA Asia startte een petitie tegen de veroordelingen die je HIER kunt tekenen.

Bron: COC Nederland

*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden