Noordelijk Film Festival

Vanaf donderdag 9 t/m zondag 13 november 2022 is het 42e Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. Het filmprogramma heeft als hoofdthema 'Noordse Focus'. Je ziet er veelal regionale films uit Scandinavië, Finland, IJsland, de Baltische staten, Nederland, het VK, Ierland en Canada. Dit jaar zie je op het festival onder andere de films Nelly & Nadine, So damn easy going, Girls, Girls, Girls en Liefsteling.

 

Nelly & Nadine

Nelly & Nadine won de Teddy Award 2022 (internationale filmprijs voor films met lhbt-gerelateerde thema's) en komt in Nederland uit in november (2022). De documentaire gaat over het waargebeurde verhaal van twee vrouwen die op kerstavond 1944 verliefd worden in het concentratiekamp Ravensbrück. De documentaire brengt het bijzondere liefdesverhaal tot leven aan de hand van uitgebreid archiefmateriaal voornamelijk verkregen door de kleindochter van Nadine Hwang. Zij is één van die twee vrouwen. Kleindochter Sylvie ontdekte een doos vol met dagboeken, foto's, Super-8 films en brieven van haar oma Nadine.

Het verhaal: Nelly Mousette-Vos werkt voor het verzet, wordt gearresteerd en gevangengezet in het concentratiekamp. Ze zingt ze op kerstavond in de barakken. Daar vraagt een vrouw om 'Madame Butterfly'. Deze vrouw blijkt Nadine Hwang te zijn. Er ontstaat onverwachts een hele sterke liefde tussen de vrouwen. Sylvie's conclusie, na al het materiaal te hebben gezien, is dat de drijvende kracht in het leven van haar oma de liefde was.

 

So damn easy going

De film So damn easy going ontving tijdens het Frameline San Francisco International LGBTQ Film Festival de juryprijs voor Outstanding First Feature. De film geregisseerd door Christoffer Sandler gaat over de 18-jarige Joanna. Ze heeft medicijnen nodig voor haar ADHD. Alleen haar vader is werkeloos en kan de medicijnen niet betalen. Daarop besluit Joanne (Nikki Hanseblad) spullen te verkopen, zodat ze daar haar medicijnen mee kan betalen. In de chaos die Joanne ervaart ontmoet ze Audrey (Melina Bennett Paukkonen) en de vonken springen over. Hoe houdt een nieuwe relatie stand met al die drukte in je hoofd..?

 

Girls, girls, girls

In Nederland is de release van de origineel Finse coming of age film Girls, girls, girls in november (2022). Girls, Girls, Girls is geregisseerd door Alli Haapasalo en won de publieksprijs in de World Dramatic Competition op Sundance. De film draait om de beste vriendinnen Rönkkö (gespeeld door Eleonoora Kauhanen)  en Mimmi (gespeeld door Aamu Milonoff). Rönkkö weet met haar humor de aandacht van de jongens te trekken, maar hoe gaat het dan verder? Mimmi leert ondertussen gedreven kunstschaatsster Emma (Linnea Leino) kennen die aan het trainen is voor de Europese Kampioenschappen. Een film waarin drie meisjes gaandeweg ontdekken wat verschil is tussen liefde en seks.

 

Liefsteling

Een intiem liefdesportret gemaakt door de Groningse maker Eva van Barneveld. Geliefden Hetty (76) en Jeanne (91) zingen, maken muziek en dansen op het strand. Alleen heeft Jeanne Alzheimer en de ziekte slaat steeds meer toe. De documentaire laat zien hoe Eva en Hetty hun levensmotto 'genieten tot het gaatje' uitdragen. Ondanks de moeilijke situatie blijft hun liefde sterk. Een prachtige weergave van hoe ze het leven weten te vieren. Ontroerend en warm, Hetty en haar 'liefsteling'- interview met Humberto Tan, luister het hier. Lees ook: Liefsteling – maart 2022, Zij aan Zij.

 

Festival bezoeken?

Vanaf 27 oktober kun je kaarten bestellen voor het diverse programma van het Noordelijk Filmfestival. De hele programmering vind je hier en meer info is te vinden op de website van het Noordelijk Filmfestival.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden