Girls girls girls

Het is vrijdagavond en net als iedere andere vrijdagavond proberen beste vriendinnen Rönkkö en Mimmi de duisternis van de Finse winter te bedwingen met een onstuitbare lust voor leven en liefde. Met haar eigenzinnige humor valt Rönkkö op ieder feestje op en heeft ze geen moeite om de aandacht van de jongens te trekken. Maar hoe zet je verlangen om in vervulling? Als Mimmi haar geduld verliest, kun je wel eens aan de verkeerde kant van haar hockeystick terechtkomen, maar als ze verliefd wordt op de elegante kunstschaatsster Emma lijkt het leven opeens helder en makkelijk.

GIRLS, GIRLS, GIRLS is de Finse Oscar-inzending voor de shortlist van Best International Feature Film. De definitieve OSCARS 2023 shortlist wordt op 21 december bekendgemaakt. De 95e Academy Awards-ceremonie zelf zal plaatsvinden op 12 maart 2023. Alli Haapasalo's GIRLS, GIRLS, GIRLS beleefde haar première op het 2022 Sundance Festival (waar de film overigens the Audience Award won) en werd ook nog eens in het programma opgenomen van de 72e Berlinale, een van de meest toonaangevende filmfestivals in Europa.

In Nederland was de film eerder deze maand al te zien als voorpremière in 20 Pathé bioscopen tijdens de maandelijkse Pathé Pride Night. GIRLS, GIRLS, GIRLS is in heel Nederland in meer dan 16 verschillende filmtheaters en op de thuisbioscoop Picl te zien. Check hier een theater bij jou in de buurt

 

Over Cinemien

Cinemien werd 47 jaar geleden opgericht door acht vrouwen. Tot midden jaren tachtig heette CINEMIEN nog 'Feministisch Filmcollectief Cinemien'. Leuk weetje over de totstandkoming van de naam CINEMIEN, het is een combinatie van het woord film: CINE en dollemina's: MIEN. CINEMIEN richt zicht voornamelijk op films gemaakt voor en door sterke vrouwen, LGBTQI+-films en niche arthouse. Met films als 'Mama Weed' met in de hoofdrol een van de beste actrices ter wereld: Isabelle Huppert, Layla M., van regisseur Mijke de Jong,  de met prijzen overladen film Carol waarin Cate Blanchett schittert en met de film The Drovers Wife, een verhaal over leven van Molly Johnson als sterke plattelandsvrouw, bewijst Cinemien dat ze ook na 47 jaar nog steeds springlevend is.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Haar eerste date

'Mijn ex zou er vast wat van vinden als ze wist dat mijn vriendin verliefd is op een ander en vanavond haar eerste date met haar heeft.' Deel 2 van De Kers en de Taart.

Lees verder

Geen liefde meer

Ik vond het al zo lastig om het uit te maken, maar nu helemaal. Weggaan bij een zieke die je nodig heeft, doe je niet, maar is uit medelijden blijven wél goed?

Lees verder

Dat kan natuurlijk ook

'Soms is het even wennen voor de kinderen in het blok, twee mama's in de wijk. Want ja, dat was er eerder toch niet.' Janneke deelt het wel en wee van haar roze gezin.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden