Paarse Vrijdag 2022

Van basisscholen tot universiteiten: Op vrijdag 9 december kleurt alles paars. Elk jaar op tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag, de actiedag van de GSA die zich inzet voor 'seksuele- en gender diversiteit als norm'. Op scholen is die dag bij uitstek een goed moment om aandacht te besteden aan acceptatie van allerlei soorten sekse, gender en seksuele oriëntaties.  

Voor de basisschool is er op Paarse Vrijdag onder meer De Grote Paarse Vrijdag Spelshow, en zijn er voor docenten verschillende lesbrieven beschikbaar om te gebruiken in de klas. Ook zijn er posters, kleurplaten en is er een vierdelige podcast gemaakt over 'de wondere wereld van gender- en seksuele diversiteit', speciaal voor docenten van het primair onderwijs. [de podcast vind je hier!]

Petra geeft les aan groep 5 en 6 op een basisschool in Moordrecht:

Op middelbare scholen wordt vaak groots uitgepakt op Paarse Vrijdag. Er zijn posters, flyers en polsbandjes beschikbaar gesteld door GSA en COC Nederland die te bestellen waren via de website Paarsevrijdag.nl, en veel scholen hebben hun eigen manier gevonden om van Paarse Vrijdag iets bijzonders te maken, van modeshow tot flashmob. Allemaal met als doel een veilige school te creëren, waar iedereen zichzelf kan zijn en inclusiviteit de norm is.

Op hogescholen en universiteiten wordt ook steeds vaker meegedaan met Paarse Vrijdag. Vooral omdat LHBTI's in het hoger onderwijs nog steeds vaker worden gepest en gediscrimineerd dan niet-LHBTI studenten. Juist je studententijd is een periode is om je eigen genderidentiteit en -expressie en je eigen seksualiteit te ontdekken. Dat kan heel bevrijdend zijn, maar kan alleen in een veilige omgeving.

Er is een Paars Manifest opgesteld voor hogescholen en universiteiten, waarmee wordt ingezet op concrete beleidsverbeteringen: niemand mag worden uitgesloten. Hier lees je meer.

Paarse Vrijdag Talkshow

Het GSA Netwerk heeft dit jaar iets nieuws in petto, namelijk de enige echte eerste Paarse Vrijdag® Talkshow met als host Lotte van Eijk. Lotte gaat in gesprek met de GSA-rolmodellen van dit jaar en wordt er gepraat over thema's als identiteitsontwikkeling, queerness, genderidentiteit en geloof. Leuk om met de hele klas te kijken!

Draag paars op 9 december! Het motto dit jaar: Wearing = caring. 'Want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de school een veilige plek is voor iedereen. Een plek waarin inclusiviteit de norm is en iedereen zichzelf kan zijn.'

Meer informatie, materiaal, posters, tips en inspiratie vind je op de website paarsevrijdag.nl en bij het GSA Netwerk.

#GSA #GSANetwerk #COCNederland #COC #PaarseVrijdag

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Het laatste voorjaar

Langverwachte derde roman van Minke Douwesz! Verlies en verandering kenmerken het leven, in dit geval het leven van Ese Jelles, die op de fiets- en in haar hoofd en verleden- een bijzondere reis maakt.

Lees verder

K's Choice - Community Edition

What You See Festival: Leo van Emden volgde twee maanden lang de bijna 100 zangliefhebbers uit de LGBTQIA+ gemeenschap in hun reis naar een concert met K's Choice.

Lees verder

Pink Parents: Sylvia en Wendy

'Het krijgen van een kind is voor veel regenboogouders een intensief traject en dan is het kindje daar… Hoe leuk is het dan als iemand met een cadeautje komt dat op jouw gezin gericht is?'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden