2Doc: Mama

Mama vertelt het verhaal van een Rotterdamse zelfgekozen familie. Aan het hoofd van de familie staat moeder en dragqueen Ma'MaQueen. Zij heeft haar huis opengesteld en een veilige haven gecreëerd voor haar zes 'drag-kinderen', die niet allemaal kunnen rekenen op begrip van hun biologische familie. Bij elkaar vinden zij steun, geborgenheid en een thuis waarin fantasie werkelijkheid wordt. Boven alles willen zij elkaar vieren.

Foto: 2Doc: Mama - Ma'MaQueen (c) HUMAN

In de documentaire volgen we de ups en downs van de familie en zien we hoe de dragqueens hun persoonlijke worstelingen transformeren tot creatieve uitspattingen en hoe het creëren van een community of familie ervoor zorgt dat je je thuis voelt en trots kunt zijn op wie je bent. Drag laat hen alle problemen voor even vergeten en de tekortkomingen in hun dagelijks leven gaan even in rook op. De soms harde werkelijkheid en fantasie overlappen elkaar dagelijks, maar onder de vleugels van mama voelen de queens zich veilig en gezien.

 

Ma'MaQueen (@iammamaqueen)

Ma'MaQueen is de moeder van House of Holographic Hoes. Queerness wordt nog te weinig gevierd binnen de westerse cultuur, wat veel effect heeft op queer jeugd. Ma'Ma kiest er daarom bewust voor om zichtbaar te zijn, en daarmee de representatie te zijn die zij zelf zo heeft gemist tijdens het opgroeien. Met drag kun je jezelf uiten en accepteren, pijn verdragen en helen, ontdekken en jezelf blootgeven. Allemaal tegelijkertijd. Ma'MaQueen is betrokken bij zowel onderwijs en politiek als entertainment. Ze wil haar omgeving verbeteren, vechten tegen sociale stigma's en het binaire denken doorbreken. Door te praten over taboes wil ze de weg vrijmaken voor iedereen om zich in volle glorie te kunnen uiten, zichzelf te kunnen zijn, en gezien en gevierd te worden.

'Als filmmaker wilde ik deze wereld, waar alles mogelijk lijkt, tot leven brengen. Om te laten zien hoe liefde, vreugde en acceptatie er ook uit kunnen zien. Maar vooral dat we allemaal iets meer fantasie in ons leven kunnen gebruiken.' – regisseur Esmée van Loon

Esmée van Loon (1996) is een queer documentaire regisseur en researcher uit Rotterdam. Ze staat stil bij verhalen die zich vaak afspelen rondom sociaal maatschappelijk relevante thema's dicht bij haarzelf. In 2016 maakte ze tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie haar eerste korte documentaire over 'Ma'MaQueen', die Beste Film in de wacht sleepte bij het Rotterdams Open Doek. Ze studeerde in 2018 af aan de academie met haar persoonlijke documentaire Dubbel Geluk, die werd uitgezonden door HUMAN. In 2022 maakte ze de korte documentaire Coming In (VPRO). Haar documentaires zijn vertoond bij meerdere nationale en internationale festivals, waaronder het IFFR, ShortCutz, Sheffield DocFest en het Nederlands Film Festival.

2Doc: Mama, zaterdag 24 december, 21.45 uur, HUMAN, NPO 2 en NPO Start

Meer informatie over de film en de queens: human.nl/Mama

*

 

Blijf op de hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrijheid of geestelijk afsterven

Ingrid Kluvers schreef een roman over de coming out van een lesbische vrouw in de jaren 1980. De worstelingen van hoofdpersonage Hans zijn deels autobiografisch en voor iedereen herkenbaar.

Lees verder

Onthulling van Laxmi Manuela

'Het voelt voor mij ontzettend goed om tijdens Rotterdam Pride 2023 mijn persoonlijke verhaal te delen en zo anderen, die twijfelen over hun geaardheid, te inspireren!'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden