LHBTI+ rechten in Grondwet

De definitieve verankering van LHBTI+ rechten in artikel 1 van de Grondwet is binnen handbereik. De Eerste Kamer stemt naar verwachting op 20 december over het voorstel van D66, GroenLinks en PvdA. COC Nederland heeft bijna twintig jaar voor verankering in de Grondwet gepleit. 

Foto gemaakt door Tom Knoflook voor COC Nederland.

Het COC voert actie voor verankering van LHBTI+ rechten in de Grondwet tijdens Pride 2019.

'Verankering in de Grondwet biedt een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten,' zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie. Ook als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt draait in het nadeel van de regenbooggemeenschap.' 

Astrid Oosenbrug noemt de Grondwetswijziging ook een 'opdracht voor de politiek van vandaag, om discriminerend geweld, pesten op school en andere vormen van discriminatie aan te pakken'.

Verankering van LHBTI+ mensenrechten in de Grondwet is al een feit in landen als Zweden, Portugal, Malta, Mexico en Zuid-Afrika. In ons land is dat nog niet het geval, terwijl Nederland in 2001 bijvoorbeeld wel als eerste land ter wereld het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht. Het gebrek aan een Grondwettelijk LHBTI-discriminatieverbod is één van de redenen dat Nederland op de dertiende plaats in Europa bungelt van landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn.

Een Grondwetswijziging moet twee keer door Kamer en Senaat worden aangenomen, de tweede keer met een twee derde meerderheid. De behandeling in de Senaat van dinsdag is de laatste stap in dit lange proces. Het debat in de Eerste Kamer kun je op 20 december HIER volgen.

Het COC is de indieners van het wetsvoorstel – Alexander Hammelburg (D66), Laura Bromet (GroenLinks) en Habtamu de Hoop (PvdA) en hun voorgangers – dankbaar voor het wetsvoorstel en hun vele werk.

Het COC pleit al bijna 20 jaar voor verankering van LHBTI+ rechten in de Grondwet.

Op de website van COC Nederland lees je meer.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden