IFFR 2023

International Film Festival Rotterdam staat voor de deur! Van 25 januari tot en met 5 februari 2022 keert het festival terug in de Rotterdamse bioscopen. En ook dit jaar staat er een diverse verzameling LHBTQ+ films op het programma.

Zo zie je de film Blue Jean, gemaakt door Georgia Oakley. De film speelt zich af in het noorden van Engeland, in 1988. Margaret Thatchers conservatieve regering voert het beruchte artikel 28 in, een wet die de bevordering van homoseksualiteit verbiedt. Jean is gay, maar niet uit de kast.

Overdag werkt ze als gymdocent op een middelbare school, 's avonds speelt ze pool in de plaatselijke lesbiennebar met haar partner en vrienden. Hoewel ze schijnbaar behendig laveert tussen die grenzen, voelt het constant gescheiden houden van die werelden verstikkend ongemakkelijk: Jean reageert neutraal op de homofobe grappen van haar leerlingen, omzeilt de terloopse, wrede opmerkingen van haar getrouwde zus en voelt zich nog altijd niet op haar gemak als ze logeert in de leefgemeenschap van haar partner. Als de druk van de stigmatiserende wet te groot wordt en er een nieuwe leerling verschijnt, moet Jean haar timide politieke houding herzien om te bepalen wie ze is en wie ze kan zijn. [IFFR] De film is genomineerd voor verschillende prijzen en won onder andere BIFA 2022 - Best Lead Performance.

 

De Spaanse film La amiga de mi amiga gaat over de hoofdrolspeelster Zaida die haar leven ziet als een film; nadat ze net gedumpt is volgt de film haar bij een reeks snel wisselende dates in de queer scene van Barcelona. La amiga de mi amiga volgt Zaida drie weken lang, waarin romantische pieken en dalen elkaar snel afwisselen. Uiteindelijk valt ze als een blok voor Lara, een mede-filmmaker en toevallig de vriendin van haar vriendin.

'Queer ruimtes staan centraal in deze grappige, openlijk cinefiele komedie, waarin we Zaida en haar hechte lesbische vriendengroep volgen tijdens hun avonden uit in cafés, op feestjes en exposities. De film is een voortdurende ode aan vrouwen, door middel van de personages in Zaida's leven en shots van boekenplanken vol boeken over vrouwelijke kunstenaars en ingelijste foto's van filmsterren. Rohmers invloed op Zaida's leven komt duidelijk naar voren in haar relatie met Lara; hun stiekeme liefde bloeit op terwijl ze de filmkunst en hun liefdesleven bespreken, en met moeite hun eigen kunst vormgeven.' [IFFR] De film beleeft op IFFR zijn wereldpremière.

Op het programma staan nog veel meer films met een LHBTQ+ thema. Zo zie je bijvoorbeeld Fogo-Fátuo, over een jongeman die zich ontworstelt aan zijn bekrompen koninklijke familie en kiest voor de geneugten van seks met brandweermannen; een modernistische musical die de grenzen van ras, klasse en gender verlegt. Of de Zuid Afrikaanse film Stiekyt, een film over werkloze soapacteur James, die treedt als dragqueen om zijn gezin te onderhouden. Als een collega-dragqueen dood wordt aangetroffen, moet hij de gevaren van zijn eigen ambities onder ogen zien.

 

Het hele programma van het Internationaal Film Festival Rotterdam (25 Jan - 5 Feb) vind je HIER.

www.iffr.com 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden