Heb je naaste lief

Een eeuwig ongelukkig huwelijk of kan het samengaan? Aan de ene kant lijkt het Rooms-Katholieke geloof van alle geloven nog het minst conservatief. Alleen, hoeveel ruimte is er nu echt voor homoseksualiteit? Het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk, paus Franciscus, zei eind januari nog dat homoseksualiteit geen criminaliteit is, maar wel een zonde.

Wie bepaalt wat het katholieke geloof is?

Voor sommige Rooms-Katholieke mensen is het belangrijkste van het katholieke geloof: dat wat de paus zegt. Voor andere Rooms-Katholieke mensen is het belangrijk wat men in de eigen Rooms-Katholieke kerk zegt. Daarnaast zijn er nog mensen die vooral een interpretatie volgen van het Oude en het Nieuwe Testament. Het oude testament bestaat uit een collectie Bijbelboeken waarin onder andere het begin van de wereld beschreven wordt. In het nieuwe testament staat de komst van Jezus centraal.

Veel mensen die het Rooms-Katholieke geloof aanhangen, doen dit van huis uit en volgen een mix van invloeden die voor hen het Rooms-Katholieke geloof kenmerken. Verder zijn er nog de mensen die geloven dat er meer is tussen hemel en aarde en bepaalde elementen vanuit het Rooms-Katholieke geloof meenemen in hun geloof.

Wat zegt de Paus?

Trouwen voor de kerk? Franciscus verklaarde op 13 maart 2022 nog dat Katholieke priesters geen homoseksuele relaties mag inzegenen. De paus benoemde in een recent interview dat homoseksualiteit geen criminaliteit is, maar wel een zonde. Hij noemt homoseksualiteit echter ook een menselijke conditie en dat een gebrek aan naastenliefde net zo goed

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

X en O in bevolkingscijfers

Statistiek: Waar zijn de intersekse personen en de mensen die zich niet uitsluitend als man of vrouw identificeren? Oproep voor meer aandacht op papier voor mensen die niet passen binnen M of V.

Lees verder

Queer Migrations

Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende LHBTIQ+ mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. De expositie is te zien vanaf 2 maart in Atrium Stadhuis Den Haag.

Lees verder

De Queer Boekenkast

Je kunt in de meeste boekhandels wel queer boeken vinden, maar wist je dat er in Alkmaar een 100% queer boekhandel is? We gingen langs en spraken oprichter Thomas!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden