Ik ben

Onorthodoxe memoires van een altijd al ongewone rockster: Sam Bettens neemt de lezer mee in zijn leven van vele gedaantes, van het telkens vervellen en zich opnieuw uitvinden.

Na de monsterhit 'Not an addict' uit 1996 begon de Belgische band K's Choice aan een wilde rit langs de grootste festivals over de hele wereld. Altijd al een afwijkende band, met een eigen sound, kozen ze destijds al hun eigen pad, met Sam Bettens als rebellerend gezicht.

Maar hoeveel ruimte voor identiteit heb je nog, voor het oog van tienduizenden? Sam Bettens heeft zijn eigen leven lang al onderzocht wie hij was en hoe hij daarin gevormd is. Rockster? Ja. Maar ook: een transman, een vader, een stiefvader, een (inmiddels) Amerikaan en – jawel – een brandweerman. Tegenwoordig treedt Sam op met de band Rex Rebel en K's Choice en woont hij in Californië met zijn vrouw en kinderen.

Afgelopen week kwam zijn debuut uit: Ik ben. Het schrijven was een therapeutisch maar ook bevrijdend proces, vertelt Sam aan ANP. Het was niet gemakkelijk en behoorlijk emotioneel vermoeiend, 'van dieper durven gaan in je gedachtenkronkels en tot conclusies komen', en het delen van zijn verhaal voelt ook een beetje als verantwoordelijkheid: 'Ik heb het gevoel dat ik een van de enige transgenders ben die de rol heeft om verhalen te delen.' Sam is blij dat hij deze rol kan spelen, in de hoop mensen dichter bij zichzelf te brengen.

'Het is een continue zoektocht naar mezelf zijn in de zin van dingen doen voor de juiste redenen en zonder angst door het leven gaan. Het gaat om niet altijd de makkelijkste weg nemen, maar de route die het meest authentiek aanvoelt', vertelt Sam. 'Het gaat over wat mij mij maakt, hoe die route is verlopen, hoe ik dingen heb verwerkt en hoe ik daar nu over denk.'

Het boek, geschreven door Sam Bettens, wordt uitgeven door Das Mag en is vanaf heden verkrijgbaar, in het Nederlands: Ik ben en in het Engels: All I am.

*

Lees ook:

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden