Ik ben

Onorthodoxe memoires van een altijd al ongewone rockster: Sam Bettens neemt de lezer mee in zijn leven van vele gedaantes, van het telkens vervellen en zich opnieuw uitvinden.

Na de monsterhit 'Not an addict' uit 1996 begon de Belgische band K's Choice aan een wilde rit langs de grootste festivals over de hele wereld. Altijd al een afwijkende band, met een eigen sound, kozen ze destijds al hun eigen pad, met Sam Bettens als rebellerend gezicht.

Maar hoeveel ruimte voor identiteit heb je nog, voor het oog van tienduizenden? Sam Bettens heeft zijn eigen leven lang al onderzocht wie hij was en hoe hij daarin gevormd is. Rockster? Ja. Maar ook: een transman, een vader, een stiefvader, een (inmiddels) Amerikaan en – jawel – een brandweerman. Tegenwoordig treedt Sam op met de band Rex Rebel en K's Choice en woont hij in Californië met zijn vrouw en kinderen.

Afgelopen week kwam zijn debuut uit: Ik ben. Het schrijven was een therapeutisch maar ook bevrijdend proces, vertelt Sam aan ANP. Het was niet gemakkelijk en behoorlijk emotioneel vermoeiend, 'van dieper durven gaan in je gedachtenkronkels en tot conclusies komen', en het delen van zijn verhaal voelt ook een beetje als verantwoordelijkheid: 'Ik heb het gevoel dat ik een van de enige transgenders ben die de rol heeft om verhalen te delen.' Sam is blij dat hij deze rol kan spelen, in de hoop mensen dichter bij zichzelf te brengen.

'Het is een continue zoektocht naar mezelf zijn in de zin van dingen doen voor de juiste redenen en zonder angst door het leven gaan. Het gaat om niet altijd de makkelijkste weg nemen, maar de route die het meest authentiek aanvoelt', vertelt Sam. 'Het gaat over wat mij mij maakt, hoe die route is verlopen, hoe ik dingen heb verwerkt en hoe ik daar nu over denk.'

Het boek, geschreven door Sam Bettens, wordt uitgeven door Das Mag en is vanaf heden verkrijgbaar, in het Nederlands: Ik ben en in het Engels: All I am.

*

Lees ook:

 

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ride or Die

Queer Brighton alt-rockers ARXX brengen hun langverwachte debuutalbum uit op 31 maart. 'Gedurfd en goudeerlijk', de verhalende songs zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Lees verder

Roze in wit

Dokters voor diversiteit & inclusiviteit in de zorgsector: De organisatie zet zich in voor het verbeteren van het LHBTI+-leefklimaat in de zorg, voor zowel artsen als patiënten.

Lees verder

Conqueer the World

Queer Cinema op Kaboom Animation Festival in Amsterdam, Utrecht en online: Betreed de wondere wereld van queer animatie en zie hoe queer identiteit wordt gerepresenteerd in het genre.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden