Corrie

Vorige week was de film Corrie op NPO 1 te zien. De film werd gemaakt door filmmaker Marieke Widlak, die ik enkele jaren geleden al sprak over haar film Centen van Knegsel. In haar nieuwste film Corrie, die eerder op het Nederlands Film Festival in première ging, onderzoekt Marieke hoe er wordt omgegaan met een grote verandering binnen een liefdesrelatie. De film is tegelijkertijd een ode aan de kracht van de liefde, voor de ander en voor jezelf. Want hoe vind je jezelf opnieuw uit als je partner een verandering doormaakt? Deze taak staat Corrie te wachten, wier partner Ashley in transitie zit.

Alweer jaren geleden kwam de vader van een goede vriendin van Marieke uit de kast als vrouw, ze merkte toen dat ze zich vooral afvroeg hoe dat moest zijn voor de moeder van haar vriendin. Allebei de ouders waren meteen heel open over de transitie en het heeft destijds een zaadje geplant. Een zaadje dat inmiddels heeft geleid tot een volwaardige documentaire: 'Corrie'.

De film, over de Gennepse Corrie Beer en haar geliefde Ashley van Dieten, ging in de herfst van 2022 in première op het Nederlands Film Festival en beleefde vorige week haar tv-premiere! Ook waren Ashley en Corrie te gast bij Khalid en Sophie, waar Ashley de kijker en iedereen in de studio verraste..

Waarom is het voor jou belangrijk dat de transformatie van deze transvrouwen en hun partners in beeld wordt gebracht?

Eerlijk gezegd is die transitie zelf niet waar ik de aandacht op wil vestigen en wat mij interesseerde aan Ashley en Corrie. Wat mij altijd al heeft gefascineerd, is een grote verandering binnen een relatie. Het proces waarin je zowel trouw moet blijven aan jezelf en tegelijkertijd mee moet bewegen met de ander. Een transitie is heel beeldend, daar kan je niet omheen. Wat ik mooi vind, is dat de partner in dit proces onlosmakelijk verbonden is met de transitie en daar dus iets mee moet. Dat vind ik heel interessant, hoe dat zich ontwikkelt.

Hoe ben je bij Corrie en Ashley terechtgekomen?

Via de organisatie Transvisie, die hebben mij geïntroduceerd in Facebookgroepen waar naasten van transpersonen inzitten. Ik kreeg toen een mailtje van Corrie, belde haar op en

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Roze Woensdag 2024

'Stichting Roze Woensdag nodigt iedereen uit om deze dag in het roze te lopen en te feesten, want hiermee toon je solidariteit aan de LHBTIQ+ gemeenschap. We vieren wat we bereikt hebben en staan stil bij wat er nog te doen is op dit vlak.'

Lees verder

Spiegelbeeld

Haar vingers bewogen, haar nagels kropen tergend langzaam omhoog. Kippenvel op het randje van lekker. Er klopte iets niet. Er was een derde hand, in mijn nek... - Fran & The City

Lees verder

IHLIA: Protest2Pride

De foto's van Marian Bakker fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip. Ook jij kunt bijdragen aan de expo: upload jouw foto!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden