Arcadia

Arcadia: Hoe hoger je score, hoe beter je leven. Je burgerscore bepaalt je privileges, op basis van van IQ, opleiding, loon, gezondheid, gewicht, bijdrage aan de samenleving en gehoorzaamheid aan de wetten. Een eerlijke samenleving waarin iedereen krijgt wat hij of zij verdient, dat is het idee.

Arcadia ging op 19 maart in première. De Vlaams- Nederlandse samenwerking heeft geresulteerd in een futuristische serie die zich afspeelt in een wereld die ver weg lijkt, maar volgens de acteurs ook 'angstaanjagend dichtbij' is [video]. Regisseur Tim Oliehoek werkte bijna twee jaar aan dit dystopische drama, met een budget van ongeveer een miljoen euro per aflevering. Het resultaat mag er zijn, de serie werd lovend ontvangen. NRC schrijft: 'in Arcadia is over ieder visueel detail nagedacht', terwijl de Volkskrant spreekt over 'eindelijk een onvervalste dystopische scifi-serie van de Lage Landen'. Veronica Superguide noemt Arcadia 'een intrigerend toekomstdrama, dat geloofwaardig is door de sterke cast.'

Wij hebben de eerste twee afleveringen gezien (het doet een beetje denken aan de Divergent van Veronica Roth) en we ontdekten een 'lesbisch lijntje' in het verhaal: Alex Jans, gespeeld door Melody Klaver, viert in de eerste aflevering haar verlovingsfeest: Ze gaat trouwen met Gloria Philips, gespeeld door Jean Janssens. Althans, dat is het plan. Het feest wordt ruw verstoord als de politie de hele familie Hendriks-Jans komt arresteren. Vader Pieter heeft met de burgerscore van zijn dochters gefraudeerd.

De familie kon dankzij hun hoge scores een goed en veilig leven leiden in Arcadia. Alles verandert als de fraude aan het licht komt. Voor straf wordt Pieter verbannen naar de buitenwereld, een plek waar bijna niemand het overleeft. Zijn vrouw en vier dochters blijven achter en krijgen strafpunten voor zijn fraude. Met als gevolg dat al hun privileges komen te vervallen. Hoe houdt de familie zich staande in deze nieuwe samenleving die perfect zou moeten zijn, maar vol bedrog en verraad blijkt te zitten? Kiezen ze voor elkaar? Of ieder voor zichzelf?

Door de strafpunten heeft Alex nu bijvoorbeeld een te lage score om te mogen trouwen met Gloria. En als ze kinderen willen, dan moeten ze- volgens de regels van Arcadia- getrouwd zijn. Alex heeft meer informatie over de fraude van haar vader, als ze die deelt kan ze haar scoren terugkrijgen, maar daarvoor zal ze haar eigen familie moeten verraden. Hoe ver gaat ze om haar toekomst met Gloria veilig te stellen?

 

Tweede seizoen

KRO-NCRV bevestigt nu al dat er een vervolg komt op de serie. De opnames van het tweede seizoen starten dit najaar.

Het eerste seizoen van Arcadia is nog tot en met 7 mei elke zondagavond te zien bij KRO-NCRV op NPO 3 en NPO Start. Via NPO Plus is de achtdelige serie al volledig te bekijken.

Arcadia wordt gemaakt door het Belgische productiehuis jonnydepony in coproductie met VRT, KRO-NCRV en Big Blue. Daarnaast wordt de serie ondersteund door de Duitse publieke omroepen WDR en SWR.

De cast van het eerste seizoen bestaat uit Nederlandse en Vlaamse acteurs, waaronder Monic Hendrickx, Maarten Heijmans, Aus Greidanus, Melody Klaver, Ellie de Lange, Gene Bervoets, Wim Opbrouck, Lynn van Royen en Natali Broods. De cast van seizoen twee wordt op een later moment bekendgemaakt door KRO-NCRV.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden