Wees jezelf, wees welkom

Het Nationaal Ouderenfonds lanceert een nieuwe aflevering van de LHBTI-ouderen podcast. Het Ouderenfonds maakt deze podcast om zo meer bewustwording en daarmee een veiligere omgeving voor LHBTI-ouderen te creëren.

'Wees jezelf, wees welkom!' is een podcast over Jörg, Conny en Sjef en hun ervaringen met je welkom voelen.

Wees jezelf, wees welkom als LHBTI-oudere

In deze podcast aflevering vertellen drie LHBTI ouderen over hun ervaringen over zich welkom voelen. Het Ouderenfonds gaat in gesprek met Jörg (60), Conny (69) en Sjef (79) die in hun leven op verschillende manieren zich soms niet of juist wél welkom voelden. Een foute grap over je geaardheid, alleen achterblijven als weduwnaar, niet geaccepteerd worden als transvrouw, … ze delen hun verhalen over wanneer ze zich buitengesloten voelden en wat zij denken dat een ieder kan doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich wel welkom voelt.

Naast deze nieuwe aflevering zijn er al tien afleveringen met de levensverhalen van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen. In elke aflevering wordt achtergrondinformatie gegeven over de tijdgeest waarin de ouderen opgroeiden, omdat de LHBTI-ouderen van nu voor een deel andere ervaringen hebben dan de LHBTI-jongeren van vandaag.

 

Je vindt alle afleveringen en meer informatie hier.

 

Opgroeien in de jaren '50

Het Ouderenfonds bestaat in 2023 70 jaar. Geboren in 1953 kijken we terug op 70 jaar vol mooie herinneringen en gebeurtenissen. Hoe kijken anderen die in 1953 geboren zijn, terug op 70 jaar opgroeien in Nederland? Ze denken misschien aan de Watersnoodramp, opgroeien in de Flower Power tijd en de komst van het millennium en de euro. Maar LHBTI- ouderen geboren in 1953 herinneren zich helaas ook andere dingen…

Een jaar eerder, in 1952, werd homoseksualiteit namelijk officieel als geestelijke ziekte vastgelegd in het handboek van de psychiatrie. Pas na de Flower Power, in 1987, werd dit uit het handboek geschrapt. En pas na de komst van het millennium, in 2001, konden LHBTI'ers voor de wet trouwen met hun geliefden.

En ook nu nog, anno 2023 en 70 jaar oud, voelen LHBTI ouderen zich niet altijd welkom. Het Ouderenfonds vraagt daarom extra aandacht voor sociale acceptatie voor LHBTI-ouderen.

Beluister alle andere afleveringen van de podcast via Spotify.

Dit project wordt ondersteund door Het Blauwe Fonds.

 

Lees ook:

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder

Paarse Vrijdag 2023

All Day Every Day: Op 8 december is het Paarse Vrijdag, dé GSA-actiedag waarop de hele school steun en respect voor sekse, gender, en seksuele diversiteit laat zien door paars te dragen. Wij spraken docent Djoeke!

Lees verder

Horoscoop december 2023

Geniet van elke seconde die je doorbrengt met de vrouw die zoveel gevoelens bij je oproept, ook al heeft jullie relatie misschien een einddatum. – Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden