Plakband metafoor

'Hoe vaker je seks hebt, hoe moeilijker je je later aan iemand kunt binden.' Be-Loved is een programma seksuele voorlichting dat wordt aangeboden reformatorische en evangelische middelbare scholen. Schadelijk voor de seksuele opvoeding van jongeren, vindt seksuoloog Peter Leusink. Hij roept het RIVM op het lesprogramma te herzien. Pointer deed onderzoek:

Kijk hoe vies jullie zijn

Pointer: Anne Thomas Rottier zit in de tweede klas als hen voor het eerst een les seksuele voorlichting krijgt op de middelbare school, 6 jaar geleden. Tijdens een gastles laten de voorlichters, docenten van een externe organisatie (van wie de naam Thomas zich niet meer kan herinneren), een stukje plakband langs iedereens kleding gaan. Het stukje plakband wordt steeds een beetje viezer en verliest uiteindelijk zijn plakkracht. 'Kijk hoe vies jullie zijn', zeggen de voorlichters, wijzend op het stoffige stukje plakband. 'Als je zoent in een club of seks hebt, zelfs als je al een schouder aanraakt, ben je vies. Net als dit plakbandje.' Anne Thomas geloofde de voorlichters. 'Je bent dan zo jong, ik was net veertien. Je gaat het geloven: ik ben dus ook vies.'

De boodschap: De eerste keer dat plakband ergens aan plakt, plakt het goed. Maar hoe vaker je het plakbandje plakt, hoe moeilijker het vast blijft zitten. Volgens sommige conservatieve christenen zoals de Amerikaanse conservatief-christelijke seksualiteitsspreker Shelle Donahue, geldt hetzelfde voor seks: hoe vaker je seks hebt met verschillende mensen, hoe moeilijker het wordt om je ooit nog werkelijk aan iemand te binden. Lees meer op de website van journalistiek onderzoeksplatform Pointer [KRO-NCRV].

Schadelijke metafoor

Peter Leusink, huisarts en seksuoloog van NVVS (de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) vindt het lesprogramma 'Be-Loved' schadelijk voor de seksuele opvoeding van reformatorische en evangelische jongeren. Het programma gaat uit van een bepaalde moraal, niet van wetenschappelijke feiten. Het zal zowel jongens als meiden beperken in hun seksuele ontwikkeling, zegt hij.

Merkwaardig genoeg is het programma goedgekeurd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu [RIVM].

Het lesprogramma wordt gebruikt op 11 reformatorische en evangelische scholengemeenschappen en is bedoeld voor leerlingen uit de eerste klas. Zo wordt in het programma seks vergeleken met plakband dat na een tijdje zijn werkende kracht verlies: 'Hoe vaker een relatie verbroken wordt, hoe minder oxytocine het lichaam zal aanmaken bij intimiteit. Terwijl juist die hechting een relatie sterk en stabiel kan maken.' En dat is onjuist, zegt Peter Leusink. Nog nooit is volgens hem aangetoond dat vaak seks hebben leidt tot een verminderd vermogen om betekenisvolle relaties met anderen aan te gaan.

Verder in het lesprogramma wordt het verschil tussen mannen en vrouwen beschreven, vol genderstereotypen en zonder enige wetenschappelijke grond. 'Alsof iemand beweert dat de aarde plat is. Zo achterhaald is bepaalde informatie in het seksuele voorlichtingsprogramma 'Be-Loved' van Wiseducatie, zegt Leusink. [Trouw].

Over de plakband metafoor zegt hij: 'Het is niet waar dat het hechtingssysteem wordt aangetast als je vaker seks hebt.' En '..het idee dat jongens minder oxytocine aan maken na een orgasme, waardoor ze meiden makkelijker achterlaten, klopt niet. En ook het argument dat mannen seks beter los kunnen koppelen van de rest van hun leven, is onjuist. Zowel mannen als vrouwen kunnen lust, verbondenheid of intimiteit los van elkaar ervaren,' legt Leusink uit. Al met al noemt hij het lesprogramma ronduit schadelijk voor de seksuele ontwikkeling van jongeren, 'omdat zij in hun latere leven zullen ontdekken dat seksualiteit complexer is dan 'de natuur'.'

Meer over het onderzoek lees je hier. De uitzending van Pointer luister je hier.

Het RIVM heeft inmiddels aan Trouw weten dat het mogelijk is dat niet alle onderdelen van het lesprogramma op de letter zijn nagekeken: 'Wij gaan de kritiek zeker met de commissie bespreken en beoordelen of her-erkenning noodzakelijk is.' 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden