Hoe overleef ik

Bij mijn pleegdochter op zolder liggen nog wat exemplaren van de bekendste boekenreeks van Francine Oomen: 'Hoe overleef ik'. Op 12 september 2023 komt haar nieuwe boek uit: 'Hoe overleef ik wat ik niemand vertel?', een boek voor Gen Z en millennials in een tijd van burn-outs, studieschuld en toekomststress. Naast het schrijven van het boek maakt Francine ook 'Hoe overleef ik… de podcast', waarin ze in gesprek gaat met dezelfde doelgroep: haar volwassen geworden lezers van toen.

Foto: Carilijne Pieters.

Over Francine

Francine Oomen (1960) schreef meer dan 140 boeken voor verschillende leeftijden en in de loop van de tijd zijn er miljoenen boeken van haar verkocht. Daarbij ging de boekenreeks 'Hoe overleef ik' een groter leven leiden. Onder andere met de film Hoe overleef ik mezelf gebaseerd op de boeken en een televisieserie (nog steeds te bekijken), twee succesvolle musicals en een tijdschrift.

In 2015 stopte Francine met alle jeugdboek-activiteiten. Haar laatste twee boeken waren autobiografische graphic novels voor volwassenen: Oomen stroomt over, over de overgang en Hoe overleven we? over intergenerationeel trauma en heling.

Francine kreeg na relaties met mannen in 2006 voor het eerst een relatie met een vrouw. Acht jaar daarvoor had ze al een onverwacht lesbisch geworden moeder personage in een van haar boeken verwerkt (Het geheim van Lena Lijstje). Francine's vader, een jaar geleden overleden, noemde dat  'de toekomst die zijn schaduw terugwerpt.' Wil je meer weten over Francine's coming out?  Luister dan naar de podcast van de Lesbische Liga.

 

Geen kinderboeken meer

Als ik vraag naar waarom ze met het maken van kinderboeken gestopt is, krijg ik de tip om haar boek Oomen stroomt over te lezen, want daar heeft ze het beschreven. Haar overgang had er zeker mee te maken, die hakte er stevig in, gecombineerd met vele jaren hard werken, het lege nest syndroom, een gestrande relatie en hulpbehoevende ouders. Ze maakte op haar laatste benen het boek af: Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? Ze besloot voor onbepaalde tijd te gaan braakliggen.

Francine: 'Ik had alles gegeven wat ik te geven had, voor deze doelgroep en voor dat moment. Het was tijd voor mezelf, tijd om naar binnen te keren. Ik voelde dat als ik dat niet zou doen het verkeerd met me af zou lopen.'

Als ik mijn twijfel uit of ik zelf nu wel of niet in de overgang zit zegt Francine: 'Het is niet zo dat als je als je nog ongesteld bent je er nog niet in zit. Na je 40e kom in de pre

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Emmy Eve

'Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik zelf mee maak. Er gaan nummers over angst voor verlies en afscheid nemen van vriendschap maar ook nummers over mijn vrouw en onze liefde.'

Lees verder

Maandverbond

Hormonale herfst bij de VPRO: Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? En hoe voelt menstrueren als je wel een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent?

Lees verder

Diversiteit in het licht

'De weg naar volledige acceptatie vraagt om meer dan één feestje. Het gaat natuurlijk niet alleen om feest, we willen ook de kritische noot zijn voor het verbeteren van dingen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden