Graphic Sapphic

Het is vandaag Lesbian Visibility Day! De perfecte dag om lesbische representatie in de schijnwerpers te zetten – in de vorm van strips! Op 13 april opende IHLIA de expositie Graphic Sapphic, over lesbische strips uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Vasiliki Belia (PhD-kandidaat aan de Universiteit Maastricht) stelde de tentoonstelling samen als onderdeel van haar onderzoeksproject, genaamd Redrawing Feminism. Meer over het project lees je hier.

Vasiliki was één van mijn docenten tijdens mijn Master Gender Studies én haar tentoonstelling gaat over lesbische strips – daar is Zij aan Zij wel bekend mee. Peti Buchel, een van de striptekenaars die hun bijdrage leverden aan Vasiliki's tentoonstelling, maakte onder andere strips voor Zij aan Zij in de jaren '90. Een aantal van haar originele strips zijn te zien in Vasiliki's tentoonstelling. Natuurlijk ken je ook Mijntje, die sinds 2004 haar lief en leed deelde met Zij aan Zij. Genoeg om te bespreken dus!

Waarom onderzoekt Vasiliki lesbische cartoons en comics die al zo'n 50 jaar oud zijn? Hoe hebben de strips bijgedragen aan lesbische representatie? En wat betekent 'sapphic' eigenlijk? En ik was ook benieuwd of Vasiliki Mijntje al kent; Ik interviewde haar!

Vasiliki: 'Ik vond het super interessant en inspirerend om lesbische strips uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk te onderzoeken. Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van het bestaan van deze strips, ook al zijn ze decennia geleden gemaakt. Deze lesbische strips maken deel uit van de culturele veranderingen die het lezerspubliek van de strips verbreedden. Ook vind ik het bijzonder dat strips werden gebruikt om politieke boodschappen over te brengen aan een breed publiek. Ik vind het belangrijk dat we van de geschiedenis van lesbische strips weten, want ze vormen de grondslag voor de lesbische strips die we vandaag kennen. '

Waar komt de naam 'Graphic Sapphic' vandaan?

'Het woord Sapphic komt van de Griekse dichter Sappho. Ze kwam van het Griekse eiland Lesbos – daar komt de term lesbienne vandaan. In haar poëzie drukte ze haar liefde voor vrouwen uit, op zowel romantisch als erotisch vlak. De naam Sappho en de naam van het eiland worden tot op de dag van vandaag in verband gebracht met vrouwelijke homoseksualiteit. De reden dat ik heb gekozen voor Sapphic is niet per se mijn interesse in Sappho zelf. Ik refereer naar de term Graphic Sapphic, die is gebruikt in een strip van de Britse striptekenaar Jo Nesbitt. In de strip zie je een jong meisje dat tegen haar tante zegt: 'Tante, als ik groot ben word ik een lesbische striptekenaar.' De tante van

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden