Hoe homofoob is Nederland?

Nederland, het land waarin iedereen open-minded is. Waar iedereen zich vrij voelt en zichzelf mag en kan zijn. Een plek, ons thuis, waar wij ons welkom voelen, gehoord en gezien worden. Toch? ... Of toch niet?

Omroep ZWART maakte het nieuwe programma Hoe … is Nederland. Afgelopen week zag je de eerste aflevering: Hoe seksistisch is Nederland?, gepresenteerd door Nadia Moussaid. Deze aflevering kijk je terug via NPO Start. Komende dinsdag, 2 mei, zie de volgende aflevering, gepresenteerd door Yora Rienstra. Zij onderzoekt: Hoe homofoob is Nederland?  

In het programma Hoe … is Nederland? onderzoeken de verschillende presentatoren hoe we er nou eigenlijk écht voor staan. In tijden waarin wij onszelf, misschien wel meer dan voorheen, uitspreken en om ons heen kijken: naar onszelf, de ander, als groep, als Nederlandse maatschappij.

In elke aflevering wordt er een ander belangrijk thema onderzocht, steeds een thema dat binnen de Nederlandse samenleving effect heeft op ongelijkheid. Wat vindt en denkt Nederland over: Seksisme, homofobie, fatshaming en racisme?

De rode draad per aflevering wordt gevormd door een grootschalig nationaal onderzoek en onthult unieke data, standpunten en inzichten; De uitkomsten van dit onderzoek vormen de basis van iedere aflevering. Dit onderzoek is uitgevoerd door EICS, een onderzoeksinstituut gericht op maatschappelijke conflicten en groepsverschillen, onderdeel van Erasmus Universiteit Rotterdam. Er hebben 2000 Nederlanders meegewerkt.

In elke aflevering zie je een platform met ervaringsdeskundigen. Daarnaast komen wetenschappers aan het woord en reageert ook de Nederlandse burger op de uitkomst van dit onderzoek: 'We spreken met hen over hun eigen ervaringen en werken samen aan sociale experimenten om te laten zien wat er speelt in Nederland.' Iedere aflevering heeft een unieke host die betrokken is bij en ervaring heeft met het betreffende thema.

De aflevering Hoe Seksistisch is Nederland? wordt gepresenteerd door presentatrice Nadia Moussaid, terug te zien via NPO Start. De aflevering Hoe Homofoob is Nederland? wordt gepresenteerd door cabaretière en programmamaker Yora Rienstra, op dinsdag 2 mei om 21.23 uur.

De aflevering Hoe Racistisch is Nederland? wordt gepresenteerd door presentator en ex-politie agent Dwight van de Vijver en zie je op 9 mei. De aflevering Hoe Fatshamend is Nederland? wordt gepresenteerd door zangeres Shirma Rouse op 16 mei.

De afleveringen zie je op NPO3 en zijn terug te kijken via NPO Start.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Pride Photo 2024

'De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen.' Vanaf 24 mei te zien in Utrecht en daarna, tot begin 2025, door het hele land.

Lees verder

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden