Hoe homofoob is Nederland?

Nederland, het land waarin iedereen open-minded is. Waar iedereen zich vrij voelt en zichzelf mag en kan zijn. Een plek, ons thuis, waar wij ons welkom voelen, gehoord en gezien worden. Toch? ... Of toch niet?

Omroep ZWART maakte het nieuwe programma Hoe … is Nederland. Afgelopen week zag je de eerste aflevering: Hoe seksistisch is Nederland?, gepresenteerd door Nadia Moussaid. Deze aflevering kijk je terug via NPO Start. Komende dinsdag, 2 mei, zie de volgende aflevering, gepresenteerd door Yora Rienstra. Zij onderzoekt: Hoe homofoob is Nederland?  

In het programma Hoe … is Nederland? onderzoeken de verschillende presentatoren hoe we er nou eigenlijk écht voor staan. In tijden waarin wij onszelf, misschien wel meer dan voorheen, uitspreken en om ons heen kijken: naar onszelf, de ander, als groep, als Nederlandse maatschappij.

In elke aflevering wordt er een ander belangrijk thema onderzocht, steeds een thema dat binnen de Nederlandse samenleving effect heeft op ongelijkheid. Wat vindt en denkt Nederland over: Seksisme, homofobie, fatshaming en racisme?

De rode draad per aflevering wordt gevormd door een grootschalig nationaal onderzoek en onthult unieke data, standpunten en inzichten; De uitkomsten van dit onderzoek vormen de basis van iedere aflevering. Dit onderzoek is uitgevoerd door EICS, een onderzoeksinstituut gericht op maatschappelijke conflicten en groepsverschillen, onderdeel van Erasmus Universiteit Rotterdam. Er hebben 2000 Nederlanders meegewerkt.

In elke aflevering zie je een platform met ervaringsdeskundigen. Daarnaast komen wetenschappers aan het woord en reageert ook de Nederlandse burger op de uitkomst van dit onderzoek: 'We spreken met hen over hun eigen ervaringen en werken samen aan sociale experimenten om te laten zien wat er speelt in Nederland.' Iedere aflevering heeft een unieke host die betrokken is bij en ervaring heeft met het betreffende thema.

De aflevering Hoe Seksistisch is Nederland? wordt gepresenteerd door presentatrice Nadia Moussaid, terug te zien via NPO Start. De aflevering Hoe Homofoob is Nederland? wordt gepresenteerd door cabaretière en programmamaker Yora Rienstra, op dinsdag 2 mei om 21.23 uur.

De aflevering Hoe Racistisch is Nederland? wordt gepresenteerd door presentator en ex-politie agent Dwight van de Vijver en zie je op 9 mei. De aflevering Hoe Fatshamend is Nederland? wordt gepresenteerd door zangeres Shirma Rouse op 16 mei.

De afleveringen zie je op NPO3 en zijn terug te kijken via NPO Start.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden