Hoe homofoob is Nederland?

Nederland, het land waarin iedereen open-minded is. Waar iedereen zich vrij voelt en zichzelf mag en kan zijn. Een plek, ons thuis, waar wij ons welkom voelen, gehoord en gezien worden. Toch? ... Of toch niet?

Omroep ZWART maakte het nieuwe programma Hoe … is Nederland. Afgelopen week zag je de eerste aflevering: Hoe seksistisch is Nederland?, gepresenteerd door Nadia Moussaid. Deze aflevering kijk je terug via NPO Start. Komende dinsdag, 2 mei, zie de volgende aflevering, gepresenteerd door Yora Rienstra. Zij onderzoekt: Hoe homofoob is Nederland?  

In het programma Hoe … is Nederland? onderzoeken de verschillende presentatoren hoe we er nou eigenlijk écht voor staan. In tijden waarin wij onszelf, misschien wel meer dan voorheen, uitspreken en om ons heen kijken: naar onszelf, de ander, als groep, als Nederlandse maatschappij.

In elke aflevering wordt er een ander belangrijk thema onderzocht, steeds een thema dat binnen de Nederlandse samenleving effect heeft op ongelijkheid. Wat vindt en denkt Nederland over: Seksisme, homofobie, fatshaming en racisme?

De rode draad per aflevering wordt gevormd door een grootschalig nationaal onderzoek en onthult unieke data, standpunten en inzichten; De uitkomsten van dit onderzoek vormen de basis van iedere aflevering. Dit onderzoek is uitgevoerd door EICS, een onderzoeksinstituut gericht op maatschappelijke conflicten en groepsverschillen, onderdeel van Erasmus Universiteit Rotterdam. Er hebben 2000 Nederlanders meegewerkt.

In elke aflevering zie je een platform met ervaringsdeskundigen. Daarnaast komen wetenschappers aan het woord en reageert ook de Nederlandse burger op de uitkomst van dit onderzoek: 'We spreken met hen over hun eigen ervaringen en werken samen aan sociale experimenten om te laten zien wat er speelt in Nederland.' Iedere aflevering heeft een unieke host die betrokken is bij en ervaring heeft met het betreffende thema.

De aflevering Hoe Seksistisch is Nederland? wordt gepresenteerd door presentatrice Nadia Moussaid, terug te zien via NPO Start. De aflevering Hoe Homofoob is Nederland? wordt gepresenteerd door cabaretière en programmamaker Yora Rienstra, op dinsdag 2 mei om 21.23 uur.

De aflevering Hoe Racistisch is Nederland? wordt gepresenteerd door presentator en ex-politie agent Dwight van de Vijver en zie je op 9 mei. De aflevering Hoe Fatshamend is Nederland? wordt gepresenteerd door zangeres Shirma Rouse op 16 mei.

De afleveringen zie je op NPO3 en zijn terug te kijken via NPO Start.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder

Paarse Vrijdag 2023

All Day Every Day: Op 8 december is het Paarse Vrijdag, dé GSA-actiedag waarop de hele school steun en respect voor sekse, gender, en seksuele diversiteit laat zien door paars te dragen. Wij spraken docent Djoeke!

Lees verder

Horoscoop december 2023

Geniet van elke seconde die je doorbrengt met de vrouw die zoveel gevoelens bij je oproept, ook al heeft jullie relatie misschien een einddatum. – Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden