TranScreen Film Festival 2023

Van 18 tot 21 mei is er weer het TranScreen Film Festival. Dit is een filmfestival in Amsterdam voor het vergroten van de zichtbaarheid van genderdiversiteit, gericht op het bevorderen van de empowerment en acceptatie van trans- en genderdiverse mensen.

In 2011 was het eerste tweejaarlijkse TranScreen Film Festival. Het festival is het grootste transgenderfilmfestival in Europa. TranScreen is georganiseerd door Stichting TransMotion en is onderdeel van het Queer Network Amsterdam. Sinds 2019 zijn er ook tussendoor filmvertoningen te zien van TranScreen in de internationale arthouse-bioscoop Kriterion.

Het festival is er niet alleen voor transgender, gender-nonconforming mensen en intersekse mensen, maar ook voor iedereen die hen wil steunen. Sinds april 2022 is Corine van Dun voorzitter van TranScreen. Zij is sinds 16 januari van dit jaar ook voorzitter van Transvisie. Transvisie zet zich in voor mensen met vragen rond hun genderidentiteit en voor hun familie, naasten en relevante omgeving.

Veelal vertoont TranScreen films over transgender mensen, gemaakt door of met transgender mensen. De organisatie vindt namelijk dat transgender personen niet altijd op de juiste manier gerepresenteerd worden in de media. De visie is dat werken met films gemaakt door of met transgender personen een beter beeld geeft en dat dit bijdraagt aan minder transfobie. Met het festival maakt men de maatschappelijke gevolgen voor transgenders zichtbaar voor het publiek.

Op 18 mei start de nieuwe editie van het TranScreen Film Festival in Kriterion & JACO. Op het festival zie je niet alleen films uit binnen- en buitenland, maar ook zijn er panels, Q&A's, workshops, expo's en diverse sociale activiteiten.

Het complete programma staat op de website van het festival: TranScreen 2023.

Tot 31 december 2022 konden filmmakers, distributeurs en producenten films indienen. De organisatie maakte vanuit al die inzendingen een selectie voor het TranScreen Film Festival. Dit jaar is het festival weer live, in 2021 was het namelijk online.

Wil je meehelpen met het TranScreen Film Festival? Meld je dan aan als vrijwilliger. Kaartjes kopen voor het festival kan via diverse locaties.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

X en O in bevolkingscijfers

Statistiek: Waar zijn de intersekse personen en de mensen die zich niet uitsluitend als man of vrouw identificeren? Oproep voor meer aandacht op papier voor mensen die niet passen binnen M of V.

Lees verder

Queer Migrations

Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde verschillende LHBTIQ+ mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. De expositie is te zien vanaf 2 maart in Atrium Stadhuis Den Haag.

Lees verder

De Queer Boekenkast

Je kunt in de meeste boekhandels wel queer boeken vinden, maar wist je dat er in Alkmaar een 100% queer boekhandel is? We gingen langs en spraken oprichter Thomas!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden