Homoseksualiteit & WOII

Deze week zal Nederland weer stilstaan bij de oorlogsslachtoffers. De afgelopen twee jaar stond voor IHLIA ook in het teken van WOII met het project Homoseksualiteit in en rond de Tweede Wereldoorlog, digitalisering en ontsluiting collectie IHLIA LGBTI Heritage.

Het project heeft het WOII-bronnenmateriaal uit de IHLIA-collectie beter toegankelijk gemaakt door het te digitaliseren en beschikbaar te maken via de IHLIA-website, IHLIA's digitale bibliotheek en de website van Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) Oorlogsbronnen.nl.

De IHLIA-selectie hierop is flink uitgebreid: van de 800 bronnen in een eerste fase naar meer dan 2000 nu. Door de beschrijvingen te vernieuwen en verbeteren worden deze beter vindbaar.

Beeld: IHLIA LGBTI Heritage

Naar aanleiding van dit digitaliseringsproject zijn een aantal initiatieven gestart die op de website van IHLIA te vinden zijn:

Podcast: Mythe en realiteit

In de strijd voor lhbtiq+-rechten duikt vaak het schrikbeeld op van de vervolging van homoseksuele mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de cijfers lijken aan te geven dat die vervolging vóór en ná de oorlog veel erger was. Is die vervolging mythe of realiteit? Deze podcast gaat over de hardnekkigheid van het slachtofferschap voor een emancipatiebeweging te bakenen.

Alle afleveringen van de podcast vind je hier.

Ruth Maier: de Noorse 'Anne Frank' uit Wenen

Tijdens het digitaliseren kwam IHLIA onder andere interessante boeken tegen, waaronder de dagboeken van Ruth Maier. Wilfred van Buuren, hoofd collectie IHLIA, dook dieper in haar leven:  Ruth Maier was een joodse, biseksuele of lesbische vrouw uit Wenen, Oostenrijk. Haar familie stuurde haar in 1938 om aan vervolging te ontkomen naar Noorwegen, met het voornemen om later naar Engeland door te reizen. In Noorwegen leefde ze vier jaar lang. Maar de Duitsers vielen in 1940 ook Noorwegen binnen en daarmee was een verdere vluchtweg naar bijvoorbeeld Engeland of Amerika afgesloten. Het verhaal over Ruth Maier lees je hier.

With Pride: Verhalen uit het queer-archief

Kijk sowieso eens rond op het mooie platform With Pride: Een archief vol verhalen en informatie, vooral bedoeld voor ondrwijsgevenden om heb eenvoudig informatie aan te reiken over de geschiedenis van lhbti'ers.

Zes van deze verhalen gaan over homoseksualiteit in en rond WOII en zijn geschreven door Patrieck de Haan en Kiki Ernst. Lees bijvoorbeeld over Frieda Belinfante, Lau Mazirel, Rolf A. Döhrn, Willem Arondéus, het Homomonument en nog veel meer over Homoseksualiteit en WOII. De verhalen vind je hier.

 

Meer over het digitaliseringsproject, zoals onderzoeken, foto's en vele verhalen, vind je op de website van IHLIA. Zoals ieder jaar zal IHLIA op 4 mei een krans leggen bij het Homomonument.

*

 

Blijf op de hoogte:

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden