Geen hokje voor ons

In de eerste VPRO TikTok-based documentaireserie Geen hokje voor ons geven vijf jongeren zelf invulling aan hun gender. Jongen, meisje, beide of geen van beide: zij bepalen zelf wie ze zijn en hoe ze door het leven willen gaan. Elke aflevering wordt één van hen bij een belangrijke stap in zijn/haar/hen leven gevolgd. Een stap die bijdraagt aan wie ze zijn en hoe ze zich willen uiten. De serie sluit af met een livesessie gehost door Thorn de Vries.

Beeld: Geen hokje voor ons – VPRO.

Van 8 t/m 12 mei komt er elke dag een aflevering van Geen hokje voor ons online, en op 12 mei om 19.00 uur is er een livesessie op TikTok bij NPO Zapp, gehost door acteur en activist Thorn de Vries. Hierin blikken de hoofdpersonages samen terug en wordt er gepraat over de thematiek van de serie en wat dit voor hen betekent.

Patrick – 14jaar (hij/hem)

Patrick gaat in een outfit waarin hij volledig zichzelf kan zijn en met make-up op samen met zijn moeder naar een concert van zijn favoriete jaren 80 popgroep. Superspannend, maar óók superleuk. Hij trekt zich niet zoveel aan van commentaar of opmerkingen die hij krijgt. Want make-up of hakken zijn echt niet alleen maar voor meisjes, vindt hij.

Charlie – 15jaar (hen/hun)

Charlie gaat een spreekbeurt over genderdiversiteit geven aan een groepje leraren op school. Charlie is non-binair en merkt dat dat soms best wat vragen oproept. En dat mensen om hen heen niet zo goed weten wat dat betekent en hoe ze ermee om moeten gaan. Daar wil Charlie graag iets aan doen. Samen met vriendinnetje Aimy geeft hen de spreekbeurt.

Chloe – 16jaar (zij/haar)

Chloe gaat voor het eerst naar een cosplayfair, waar ze dezelfde oordeelloosheid over gender hoopt te vinden die ze ook online ervaart. Chloe gamet graag: online is dan ook de plek waar ze zich het meest veilig voelt. Daar hoeft ze niet te kiezen voor een hokje en kan ze zijn wie ze wil zijn. Nu ze in transitie is loopt ze er vaak tegenaan dat haar omgeving een bepaalde verwachting heeft bij het hokje ‘meisje’, dat vindt Chloe soms lastig. Ze hoopt op de cosplayfair helemaal zichzelf te kunnen zijn. Inclusief toffe cosplay-outfit.

Lucas – 14jaar (hij/hem)

Lucas gaat voor het eerst sporten in een sportschool waar geen genderhokjes bestaan. Iedereen is welkom: hij, zij, hen, alles ertussenin en erbuiten. Lucas vindt sporten heel leuk, maar het was vroeger best lastig dat er tijdens gym alleen maar kleedkamers voor jongens óf voor meisjes waren. Lucas hoopt, nu hij naar een sportschool zonder genderhokjes gaat, het figuur te krijgen wat hij in zijn hoofd heeft en past bij hoe hij zich voelt.

Pip – 16jaar (zij/haar)

Pip gaat voor het eerst demonstreren tegen ongelijkheid tussen jongens en meisjes: tijdens de Women's March op de Dam in Amsterdam. Pip vindt het maar stom, alle verwachtingen en aannames die mensen hebben over jongens en meisjes. Ze maakt het maar al te vaak mee dat ze iets niet zou kunnen in de ogen van een ander, omdat ze een meisje is. Dat vindt ze niet eerlijk.

Regie: Jesse Bleekemolen

Nu te zien op TikTok bij NPO Zapp en via de website van Zapp. Volg de livesessie op 12 mei om 19.00 uur.

 

Over VPRO Jeugd

VPRO Jeugd is al ruim dertig jaar leverancier van onderscheidende kinderprogramma’s. Geen dagelijkse kost, maar andere koek. Eindeloos houdbaar, altijd lekker.

vpro.nl/anderekoek | zapp.nl/geenhokjevoorons

#GHVO

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden