Jezelf zijn, hoe doe je dat?

In Antiboy: de podcast praat schrijver Valentijn Hoogenkamp met verschillende gasten over genderidentiteit en geaardheid in alle geuren en kleuren. Valentijn is schrijver van fictie, poëzie en toneelstukken.

Vorig jaar verscheen zijn boek Antiboy, een persoonlijk verhaal over zijn coming of gender waarin hij schreef over hoe het is zich non-binair te voelen en hoe hij daar eigenlijk niet over durfde te praten met zijn vrienden, familie, artsen en zijn geliefde. Ondertussen worstelde hij om zichzelf te laten zien. Jezelf zijn, hoe doe je dat?

In Antiboy: de podcast gaat Valentijn in gesprek met Rick Paul van Mulligen, Valentijn de Hingh, Haroon Ali, Tessa Jonge Poerink, Aynouk Tan en Thomas van der Meer over de dunne grens tussen gender en geaardheid, rollenpatronen en relaties. Want wanneer voel jij je echt jezelf? Wat vind je van labels? Weet je nu helemaal wie je bent, of ben je nog onderweg? 

 

 

Aflevering 1 - Haroon Ali  

Harool Ali is journalist, interviewer, essayist en columnist en maakte de documentaire het M-Woord en de podcast Opgewonden. Haroon deed afstand van zijn Islamitische geloof toen hij op zijn 21ste uit de kast kwam als homo. Over die botsende identiteiten schreef Ali het non-fictieboek Half.

Aflevering 2 - Valentijn de Hingh

Valentijn de Hingh is schrijver en DJ. Valentijn werd bekend door de documentaire Valentijn, waarin haar transitie negen jaar werd gevolgd. Voor de Correspondent schrijft Valentijn over identiteit en stelt zichzelf daarbij de vraag: hoe kunnen we iedereen meenemen in deze verhalen? 

Aflevering 3 - Tessa Jonge Poerink 

Tessa Jonge Poerink is actrice. Dit jaar werkt ze aan een nieuw toneelstuk Ruzie en is ze te zien in de film Goodbye Stranger. Onlangs vertelde ze in de documentaire-podcast 'Alles wordt beter' openhartig over onoplosbaar verdriet: vanwege de botgroeistoornis achondroplasie is Tessa klein en dit zal altijd zo blijven.  

Aflevering 4 - Rick Paul van Mulligen 

Rick Paul van Mulligen is acteur en onder andere bekend uit de serie A'dam-E.V.A en zijn voorstellingen bij Toneelgroep Oostpool. Samen met zijn man en met cabaretière en actrice Nina de la Croix vormt hij een regenbooggezin. Hij en Nina maken samen de podcast Co&zo.

Aflevering 5 - Thomas van der Meer 

Thomas van der Meer is schrijver, columnist en werkt in de zorg. Eind 2019 verscheen zijn debuutroman Welkom bij de club, een grappig boek over een ernstig thema: Thomas gebruikte zijn eigen ervaringen om een eerlijk beeld te geven van hoe het is om transgender te zijn.

Aflevering 6 – verschijningsdatum: 30 mei - Aynouk Tan

Aynouk Tan is modejournalist, docent, adviseur, curator en voorzitter van Queer Amsterdam. Ze gebruikt mode als middel om identiteitsthema's en queer politiek aan te kaarten en werkte onder andere samen met het Stedelijk Museum en het Cobra Museum.

 

Valentijn Hoogenkamp (1986) is een Nederlandse schrijver van fictie, poëzie en toneelstukken. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus, die zeer lovend werd ontvangen in de pers en werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. In 2023 verscheen de Duitse vertaling Ich und Louis Claus bij Atlantik. Zijn persoonlijke essay Antiboy, een coming-of-gender over het kruispunt tussen intimiteit en identiteit verscheen in 2022 en kreeg vier sterren in het NRC Handelsblad.

Valentijns werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs en genomineerd voor de Anton Wachterprijs en ITs RO Theater Award. Hij schreef voor De Volkskrant, Financieel Dagblad, DW B, nY, Revisor, De Nederlandse Boekengids en Metropolis M. Zijn korte verhaal Je vader noemt haar Katya werd opgenomen in de bloemlezing Zonnegloren die onder 600.000 lezers werd verspreid. 

 

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Zijn jongen

Carry Slee schreef een nieuw boek, over haar jeugd en het gezin waarin ze opgeroeide. Jezelf durven zijn en je eigen identiteit omarmen, dat is het allerbelangrijkste. Maar niet altijd gemakkelijk.

Lees verder

Pelgrimstocht & wandeljurk

'Ik heb altijd tegen deze gevoelens gevochten tot ik rond mijn veertigste begreep dat ik die strijd ging verliezen en dat ik behalve anderen vooral mezelf voor de gek hield.'

Lees verder

Emmy Eve

'Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik zelf mee maak. Er gaan nummers over angst voor verlies en afscheid nemen van vriendschap maar ook nummers over mijn vrouw en onze liefde.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden