Various Voices 2023

Hét LHBTIQ+ koorfestival van Europa gaat weer van start. Van 14 juni tot 18 juni komen er in Bologna diverse koren voor de Various Voices editie van 2023. Er doen verschillende Nederlandse deelnemers mee, waaronder ook het nagelnieuwe koor DynamiQ Voices. Lees hier over DynamiQ Voices en het festival waarmee de deelnemers de Italiaanse stad Bologna trakteren op een muzikaal festijn!

Various Voices

Het Italiaanse festival trekt dit jaar naar verwachting meer dan vijfduizend zangers, muzikanten en fans. Dit jaar is het inmiddels de 15e editie van Various Voices. Het vierjaarlijkse festival is in opdracht van Legato Choirs georganiseerd door de sociale promotievereniging Aulos, in samenwerking met Komos APS. Komos is het LHBT-koor van Bologna. Legato Choirs, de European Association of LGBTQ+ Choirs, telt meer dan 150 koren in hun ledenbestand.

Het festival is niet alleen een muzikale ervaring voor deelnemers en fans. Door het festival is er ruimte en tijd voor een samenzijn waarin je elkaar kunt leren kennen. Daarbij is er ruimte voor het ontdekken van de stad, kennismaken met mensen uit de regio en lokale gerechten proeven, zoals parmaham en Parmezaanse kaas. Het festival is ook nog eens een impuls voor de lokale economie in Noord-Italië en de regio Emilia-Romagna.

De vorige editie van Various Voices, in 2018, was in München. Een impressie:

 

DynamiQ Voices

Van Hollandse bodem is DynamiQ Voices, het eerste queer koor van Utrecht. Het koor richt zich voornamelijk op popmuziek die ze vooral bij speciale LHBTIQ+-dagen, zoals bijvoorbeeld tijdens Prides, willen laten horen. DynamiQ Voices bestaat uit jonge 18+ leden die op kleurrijke wijze de LHBTIQ+-gemeenschap vertegenwoordigen.

Het koor trad eind mei nog op met het roze mannenkoor Cantatori del Duomo in ZIMIHC theater Zuilen in Utrecht. Daar waar het mannenkoor ruime ervaring heeft, was het voor DynamiQ Voices pas het derde concert. Vanwege corona liep de start van het koor wat vertraging op. Hoewel het verschil in ervaring natuurlijk wel merkbaar was tijdens het concert, bleken de koren een bijzonder goede aanvulling op elkaar. Een geslaagde avond en voor beide koren een mooi voorproefje voor het Europese korenfestival in Bologna.

Wat DynamiQ Voices onderscheidend maakt, zijn ten eerste de leden. Ze presenteren zichzelf elk op hun eigen wijze, zoals ze zijn. Het koor legt verder op een verrassende wijze contact met het publiek. Dit maakt het gehele optreden extra sprankelend, mede dankzij Alex Wentzel, de dirigent van DynamiQ Voices. Met zijn charisma neemt hij je mee in een fijne muzikale ervaring. Alex studeerde in 2020 af aan de opleiding Docent Muziek aan het conservatorium ArtEZ te Enschede. Op dit moment is hij bezig met een nieuwe opleiding op de HKU (Arrangeren/Componeren & Ensembleleiding). Wil je op de hoogte blijven van DynamiQ Voices? Volg ze dan op Instagram.

Nederlandse koren bij Various Voices

Naast DynamiQ Voices en Cantatori del Duomo treden er nog veel meer Nederlandse koren op tijdens het festival in Italië, zoals: homomannenkoor Soorten & Maten uit Enschede, het Amsterdams gay men's chorus, het gemengde roze koor Cantus Obliquus in Nijmegen, het overwegend lesbisch dameskoor 'Gemengd Dames koor' uit Groningen, het Galakoor uit Amsterdam, Vox Rosa uit Den Haag. Een overizcht van alle deelnemers vind je hier.

Alles weten over het festival in Bologna? Bekijk het programma op de website van Various Voices en volg het Instagram account.

 

*

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Pride Photo 2024

'De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen.' Vanaf 24 mei te zien in Utrecht en daarna, tot begin 2025, door het hele land.

Lees verder

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden