She Who Saw Beautiful Things

Dit jaar presenteert ANOHNI, de associate artist van het Holland Festival, een multimediale tentoonstelling in Huis Willet-Holthuysen: SHE WHO SAW BEAUTIFUL THINGS. Met deze kunstopstelling eert ANOHNI haar voormalige samenwerkingspartner dr. Julia Yasuda. Ook zijn er foto's te zien die zijn gemaakt door haar inmiddels overleden echtgenote Erika Yasuda. Deze worden nu voor het eerst tentoongesteld in het Amsterdam Museum.

Foto's zijn gemaakt door Mike Bink.

In deze tentoonstelling presenteert ANOHNI de nalatenschap van Julia en Erika Yasuda. Julia Yasuda, een interseksuele wiskundige uit Tokio, ontmoette haar vrouw Erika (1945/6-1986) eind jaren zeventig. Als fotografe, schrijfster en actrice legde Erika hun liefde vast in een reeks bijzondere foto's van Julia en hun gemeenschappelijke vriendin Mako Midori, evenals portretten van hun twee katten. In deze tentoonstelling is hun nalatenschap te zien, aangevuld met ANOHNI's eigen beeldhouwwerk, video, fotografie en handgeschilderde zijde. Samen weerspiegelen de werken een zorgvuldig gecomponeerde visie op vrouwelijkheid en androgynie.

ANOHNI: 'Ik hou van het concept 'animisme' - dat alles leeft, in een voortdurend proces van transformatie - en dat alle materialiteit doordrongen is van een zekere aanwezigheid, zelfs een gevoel van herinnering dat we misschien niet helemaal begrijpen. Ik werk met sluiers om verschillende lagen van aanwezigheid te suggereren. Soms stel ik me een kakofonie voor van momenten binnen een tijdlijn in een bepaalde ruimte, alsof ze allemaal tegelijk hun vitaliteit kunnen uitdrukken.'

Terug naar Amsterdam

ANOHNI keert met deze expositie terug naar Amsterdam, de stad die haar wereld kleur gaf in het jaar dat ze hier als kind woonde, eind jaren zeventig. Zij woonde toen in de Gerrit van der Veenstraat, waar zich, zo ontdekte ze later, tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de inlichtingendienst van de Duitse bezetter bevond. Dit gegeven inspireerde haar om een ode te willen brengen aan mensen die door de geschiedenis heen gemarginaliseerd en vervolgd zijn - niet alleen vanwege hun afkomst of geloof, maar ook vanwege hun gender of seksuele voorkeur.

ANOHNI is artist in residence tijdens deze editie van het Holland Festival, dat van 3 tot en met 26 juni plaatsvindt. Ze is geboren in Engeland en leeft en werkt in Amerika als muzikant, beeldend kunstenaar en theaterregisseur. In 1995 richtte ze haar performancegroep The Johnsons op, waarmee ze optrad met symfonieorkesten in operahuizen over de hele wereld, zoals het Sydney Opera House, het Royal Opera House in Londen, Teatro Real in Madrid en Carnegie Hall in New York. Werk van ANOHNI werd eerder getoond in de Nikolaj Kunsthal, Kunsthalle Bielefeld, The Hammer Museum, The Kitchen en Sikkema Jenkins Gallery in New York. Ze was co-facilitator van het kunstproject FUTURE FEMINISM, dat werd gepresenteerd in The Hole, New York in 2014 en onderdeel was van ANOHNl's artistieke residentie in Aarhus, Europese Culturele Hoofdstad in 2017.

Huis Willet-Holthuysen

De tentoonstelling She Who Saw Beautiful Things is te zien in het imposante Huis Willet­ Holthuysen, onderdeel van het Amsterdam Museum, aan de Herengracht in Amsterdam. Het dubbele herenhuis heeft verschillende stijlkamers en een symmetrische Franse stijltuin, en herbergt tal van indrukwekkende historische voorwerpen. Deze presentatie maakt onderdeel uit van een reeks waarin Huis Willet-Holthuysen en haar collectie een relatie aangaan met andere verzamelingen van hedendaagse makers.

Curator tours door tentoonstelling

Bezoekers kunnen meer te weten komen in de curator tours die Dorine Maat, junior conservator bij het Amsterdam Museum, op 25 juni, 15 juli en 10 september door de tentoonstelling geeft. De tours zijn gratis toegankelijk met een geldig entreebewijs. Kijk voor meer informatie op de website van het Amsterdam Museum.

 

 

*

Blijf op de hoogte:

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden