Noodtoestand in de VS

Het is voor het eerst in het 43-jarige bestaan van de mensenrechtenorganisatie dat ze zo'n waarschuwing afgeven: Human Rights Campaign heeft de noodtoestand uitgeroepen voor LHBTQ+ personen in de Verenigde Staten.

'We hebben officieel de noodtoestand uitgeroepen voor LHBTQ+ mensen in de Verenigde Staten, als gevolg van een nooit eerder vertoonde hoge piek in anti-LHBTQ+ wetgeving op staatsniveau in het land. Er zijn meer dan 75 anti-LHBTQ wetten aangenomen, dat is meer dan het dubbele dan vorig jaar. En vorig jaar brak al alle records.

Onze community is in gevaar. We zullen nooit stoppen met vechten. Nu niet, nooit niet.'

Human Rights Campaign (HRC) heeft naast deze verklaring ook een overzicht gemaakt met discrimineerde wetten per staat, en een instructie- en informatiefolder [pdf] waarin je terug kunt vinden wat je rechten zijn, waar je je op moet voorbereiden als je een bepaalde Amerikaanse staat bezoekt, er woont of er juist weg wilt.

Het uitroepen van de noodtoestand is een manier om mensen wakker te schudden, zegt HRC. 'We hebben echte helden nodig, het goed voorhebben met LHBTQ-personen is niet meer genoeg. We willen actie zien, op elk niveau.'  

'We moeten vechten voor LHBTQ-rechten, op dezelfde manier als we bijvoorbeeld voor het recht op abortus vechten. Toen dat begon te wankelen, zag je meteen reacties vanuit de federale overheid en werd direct erkend dat dit een crisis zou veroorzaken. De crisis die al deze anti-LHBTQ-wetgevingen veroorzaakt, is nog van een grotere schaal. Het is een gevaarlijke situatie.'

'Amerikaanse LHBTQ-ers leven in een noodtoestand. De dreiging moeten we heel serieus nemen. Gevolg hiervan is geweld tegen LHBTQ mensen en hun familie, mensen die hun huis, werk of recht op zorg kwijtraken. De golf van dreiging in het land veroorzaakt steeds meer haat, homofobie en transfobie, wat uiteindelijk een risico vormt voor de veiligheid van iedereen.'

Eigen wetten en regels

Elke Amerikaanse staat heeft in principe het recht om hun eigen wetten en regels te maken. In de 50 staten zie je dus verschillende wetgeving, de anti-LHBTQ wetten doemen vooral op in de conservatieve regio's. De reden waarom juist nu al deze anti-LHBTQ wetgeving het levenslicht ziet is dat conservatief en rechts Amerika aan kracht wint: Er zijn meer (extreem) rechtse volksvertegenwoordigers in de plaatselijke politiek, en om hun positie te behouden en stemmen te winnen, stellen zij steeds extremere wetten en regels voor. Er zijn meer dan 500 anti-LHBTQ wetsvoorstellen gedaan, waarvan er nu dus 75 zijn aangenomen.

Hoewel sommige nieuwe anti-LGBTQ wetten waarschijnlijk alsnog worden neergehaald door hogere rechtbanken, is het effect en sentiment er niet minder om. Mensen voelen zich niet veilig, en terecht: Het geweld tegen LHBTQ-personen neemt toe.

Waar juni in de Verenigde Staten traditioneel Pride maand is, geven veel organisatoren aan dat ze meer beveiliging gaan inzetten, omdat er dreigingen zijn van extreem rechtse groeperingen.

Op dezelfde dag als het uitroepen van de noodtoestand voor LHBTQ-personen, liep een betoging in Glendale Los Angeles uit de hand toen het schoolbestuur vergaderde over de vraag hoe ze het onderwijs zo inclusief mogelijk kunnen maken en of ze juni zouden uitroepen als Pride maand...

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden