'Emancipatie is nooit klaar'

Amsterdam: de roze geschiedenis schetst de geschiedenis van homoseksualiteit in de hoofdstad. Van heimelijke ontmoetingen op de baan of in kroegen zoals café 't Mandje. Over de eerste, voorzichtige stapjes op het pad van homo-emancipatie, in samenspraak met de politie. Van de luidruchtige zelfverklaarde 'potten en flikkers' met hun festivals in de jaren zeventig, tot de swingende zomerfeesten in de Reguliersdwarsstraat. Over de sluipmoordenaar aids, de legendarische Gay Games en de openstelling van het huwelijk in 2001.

Wie organiseerde de eerste homodemonstratie in Amsterdam? Welke homoseksuele Amsterdammer verscheen als eerste herkenbaar op de Nederlandse televisie? Waarom werd een werk van Keith Haring gestolen uit het Stedelijk Museum? En welke andere stad had het lef om het fenomeen dark room op te nemen in haar bestemmingsplan? Dit boek gaat over terreinen waarop de regenboogfamilie het meest zichtbaar is: cultuur, uitgaan en activisme. En zoals voorvechter Benno Premsela al vond: emancipatie is nooit klaar. Amsterdam: de roze geschiedenis beoogt daarom een inspiratie te zijn voor de toekomst.

Het boek is verkrijgbaar vanaf 26 juni, de officiële en feestelijke presentatie zal plaatsvinden op 29 juni in Pakhuis de Zwijger. Auteur Monique Doppert zal daar natuurlijk aanwezig zijn, samen met verschillende sprekers: Eli Verboket, Naomie Pieter en Bob van Schijndel. De avond zal muzikaal worden afgesloten door de Draaiende Dozen. Het hele programma vind je hier en is op 29 juni ook via livestream te volgen.

 

Pride Atlas: Een bijzonder reisboek, gemaakt door de Nederlandse journalist en fotograaf Maartje Hensen. De ultieme gids voor LGBTQ+ reizigers, vol met kleurenfoto's en achtergronden over de queer cultuur in alle delen van de wereld, van New York tot Berlijn, van São Paulo tot Nepal. Niet alleen worden de must-sees, iconische plekken, Prides en andere bijzondere evenementen uitgelicht, je vindt in de gids ook alle informatie over gebruiken, wetten en regels in de verschillende landen: Whether you're looking for relaxation, romance, or adventure, The Pride Atlas will help you plan your next gaycation.  

Verkrijgbaar bij Savannah Bay - in het boek uitgelicht als iconische reisbestemming!

Lees ook:

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden