'Emancipatie is nooit klaar'

Amsterdam: de roze geschiedenis schetst de geschiedenis van homoseksualiteit in de hoofdstad. Van heimelijke ontmoetingen op de baan of in kroegen zoals café 't Mandje. Over de eerste, voorzichtige stapjes op het pad van homo-emancipatie, in samenspraak met de politie. Van de luidruchtige zelfverklaarde 'potten en flikkers' met hun festivals in de jaren zeventig, tot de swingende zomerfeesten in de Reguliersdwarsstraat. Over de sluipmoordenaar aids, de legendarische Gay Games en de openstelling van het huwelijk in 2001.

Wie organiseerde de eerste homodemonstratie in Amsterdam? Welke homoseksuele Amsterdammer verscheen als eerste herkenbaar op de Nederlandse televisie? Waarom werd een werk van Keith Haring gestolen uit het Stedelijk Museum? En welke andere stad had het lef om het fenomeen dark room op te nemen in haar bestemmingsplan? Dit boek gaat over terreinen waarop de regenboogfamilie het meest zichtbaar is: cultuur, uitgaan en activisme. En zoals voorvechter Benno Premsela al vond: emancipatie is nooit klaar. Amsterdam: de roze geschiedenis beoogt daarom een inspiratie te zijn voor de toekomst.

Het boek is verkrijgbaar vanaf 26 juni, de officiële en feestelijke presentatie zal plaatsvinden op 29 juni in Pakhuis de Zwijger. Auteur Monique Doppert zal daar natuurlijk aanwezig zijn, samen met verschillende sprekers: Eli Verboket, Naomie Pieter en Bob van Schijndel. De avond zal muzikaal worden afgesloten door de Draaiende Dozen. Het hele programma vind je hier en is op 29 juni ook via livestream te volgen.

 

Pride Atlas: Een bijzonder reisboek, gemaakt door de Nederlandse journalist en fotograaf Maartje Hensen. De ultieme gids voor LGBTQ+ reizigers, vol met kleurenfoto's en achtergronden over de queer cultuur in alle delen van de wereld, van New York tot Berlijn, van São Paulo tot Nepal. Niet alleen worden de must-sees, iconische plekken, Prides en andere bijzondere evenementen uitgelicht, je vindt in de gids ook alle informatie over gebruiken, wetten en regels in de verschillende landen: Whether you're looking for relaxation, romance, or adventure, The Pride Atlas will help you plan your next gaycation.  

Verkrijgbaar bij Savannah Bay - in het boek uitgelicht als iconische reisbestemming!

Lees ook:

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden