Trouwen in Estland

Afgelopen week heeft het parlement van Estland een wet aangenomen die het voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijk maakt om met elkaar te trouwen. Weer een land om aan de lijst toe te voegen, het is ook nog eens het eerste Baltische land en de eerste voormalige Sovjetstaat waar het 'homohuwelijk' wordt ingevoerd. De wet zal gelden vanaf 1 januari 2024.

De wet is een uitbreiding van de bestaande regelgeving over geregistreerd partnerschap – dit was al toegestaan – en de erkenning van huwelijken die in het buitenland zijn aangegaan. De nieuwe wet maakt het straks mogelijk voor stellen van hetzelfde geslacht om ook te trouwen en kinderen te adopteren.

Premier Kaja Kallas, die met haar liberale coalitie sterk pro-Europa is, vindt dat het huwelijk en de liefde gepromoot moeten worden. 'We hebben ons enorm ontwikkeld in de afgelopen 30 jaar, nadat we ons hebben bevrijd van de Sovjetbezetting. We zijn gelijken onder de landen die dezelfde waarden delen.' (Reuters)

In Estland neemt de acceptatie van LHBTQ-personen toe. Op dit moment is 53 procent van de bevolking voorstander van deze openstelling van het huwelijk, in 2012 was dat nog maar 34 procent. De wet werd aangenomen met een duidelijke meerderheid in het parlement.

In de buurtlanden Litouwen en Letland zijn wetten in de maak die het geregristreerd partnerschap of huwelijk openstellen voor mensen van hetzelfde geslacht, maar die wetten komen vooralsnog niet door de parlementen.

Eerder deze maand, van 6 tot 11 juni, vierden de drie landen wel samen Pride: de Baltic Pride werd gehouden in de Estlandse hoofdstad Tallinn. Aan de Pride March deden ruim 7000 mensen mee.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden