Trouwen in Estland

Afgelopen week heeft het parlement van Estland een wet aangenomen die het voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijk maakt om met elkaar te trouwen. Weer een land om aan de lijst toe te voegen, het is ook nog eens het eerste Baltische land en de eerste voormalige Sovjetstaat waar het 'homohuwelijk' wordt ingevoerd. De wet zal gelden vanaf 1 januari 2024.

De wet is een uitbreiding van de bestaande regelgeving over geregistreerd partnerschap – dit was al toegestaan – en de erkenning van huwelijken die in het buitenland zijn aangegaan. De nieuwe wet maakt het straks mogelijk voor stellen van hetzelfde geslacht om ook te trouwen en kinderen te adopteren.

Premier Kaja Kallas, die met haar liberale coalitie sterk pro-Europa is, vindt dat het huwelijk en de liefde gepromoot moeten worden. 'We hebben ons enorm ontwikkeld in de afgelopen 30 jaar, nadat we ons hebben bevrijd van de Sovjetbezetting. We zijn gelijken onder de landen die dezelfde waarden delen.' (Reuters)

In Estland neemt de acceptatie van LHBTQ-personen toe. Op dit moment is 53 procent van de bevolking voorstander van deze openstelling van het huwelijk, in 2012 was dat nog maar 34 procent. De wet werd aangenomen met een duidelijke meerderheid in het parlement.

In de buurtlanden Litouwen en Letland zijn wetten in de maak die het geregristreerd partnerschap of huwelijk openstellen voor mensen van hetzelfde geslacht, maar die wetten komen vooralsnog niet door de parlementen.

Eerder deze maand, van 6 tot 11 juni, vierden de drie landen wel samen Pride: de Baltic Pride werd gehouden in de Estlandse hoofdstad Tallinn. Aan de Pride March deden ruim 7000 mensen mee.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden