Gay Games 1998

Op 1 augustus is het precies 25 jaar geleden dat het startschot werd gegeven voor een week vol sportieve prestaties en culturele activiteiten: De Gay Games in Amsterdam. IHLIA is al een tijd bezig met het verzamelen van mooie verhalen uit dat jaar, 1998: Op de speciale website kun je vele anekdotes en herinneringen lezen. Een extra mogelijkheid om deze feestelijke week (her) te beleven is een heuse tentoonstelling in het Amsterdam Museum met veel materiaal uit de IHLIA-collectie! Daarbij richten de makers zich vooral op de verhalen die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven.

Foto's: Collecting the City #3: Gay Games - Francoise Bolechowski.

Collecting the City is een tentoonstellingsserie waarin het Amsterdam Museum samen met verschillende gemeenschappen en organisaties de levendige stad Amsterdam 'verzamelt' en presenteert. Iedere editie bestaat uit een aantal kleinere presentaties die samen één tentoonstelling vormen. De derde editie is een tentoonstelling over de Gay Games die in 1998 plaatsvonden in Amsterdam.

Gay Games in Amsterdam

De Gay Games, een vierjaarlijks sport- en cultuur evenement, is gericht op mensen uit de LHBTI+-gemeenschap, waaraan iedereen mag deelnemen. Het idee is in de jaren tachtig ontstaan in San Francisco. Na edities in San Francisco (1982 en 1986), Vancouver (1990) en New York (1994) was Amsterdam aan de beurt voor de vijfde editie.

Tijdens de Gay Games in augustus 1998 vormden LHBTI+ personen uit alle hoeken van de wereld de meerderheid in de binnenstad van Amsterdam. Met meer dan 200.000 bezoekers werd de stad op de kaart gezet als gay capital of the world. Het leidde tot een ultieme zichtbaarheid van de LHBTI+-gemeenschap en een sfeer van vriendschap. De jarenlange strijd voor zichtbaarheid en acceptatie leek even gewonnen. Velen die erbij waren, beschouwen Gay Games 1998 nog steeds als de week van hun leven. Reden genoeg om 25 jaar later stil te staan bij dit bijzondere evenement, zo vindt ook het Amsterdam Museum.

Oude en nieuwe verhalen

In 1998 waren mensen van kleur, transgender, non-binaire en intersekse personen minder zichtbaar in de Nederlandse samenleving dan nu. Dit was ook het geval tijdens de Gay Games. Waardoor er weinig van deze verhalen terug te vinden zijn in de archieven, en men weinig aan het woord komt.

Naast bestaand materiaal zijn er ook daarom in deze tentoonstelling ook nieuwe verhalen. Fotografen Tengbeh Kamara en Jonnah Bron maakten portretten van acht lhbti+-sleutelfiguren, die hun herinneringen aan deze feestelijke week delen. 

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met onder andere IHLIA en Queer Amsterdam en is tot stand gekomen in samenwerking met gastcurator Feargal Agard, directeur van Humans of Film Amsterdam en IHLIA-collectiemedewerker, en Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023.

De tentoonstelling opende op 23 juni en is te zien t/m 28 januari 2024 in het Amsterdam Museum aan de Amstel. Tickets bestel je hier.

 

25 jaar Gay Games!
Tijdens het programma 25 jaar Gay Games! blikt het Amsterdam Museum met een gevarieerd programma terug op het historische evenement. Middagvoorzitter Marc van den Broek stelt een aantal prominenten uit de Gay Games-geschiedenis voor, zoals oud-bestuurslid Arthur van Schendel en oud- directeur Sport Jip van Leeuwen. Ook Feargal Agard en Femke Awater, de makers van de tentoonstelling Gay Games Amsterdam 1998: Een queer terugblik, zijn aanwezig. Muziek wordt verzorgd door zangeres Wilma Bakker, tevens coördinator van de Gay Games Canal Parade-boot.

Praktische informatie

Datum: Dinsdag 1 augustus 2023
Tijd: 14.00 uur - 17.00 uur
Locatie: Amsterdam Museum, Amstel 51
Toegang: Gratis toegankelijk bij vertoon van een geldig entreebewijs (reserveren verplicht)

 

Weerbare stemmen vertellen

Tijdens de vertelavond Weerbare stemmen vertellen maken bezoekers kennis met de uitdagingen waarmee lhbti+-personen op dagelijkse basis te maken krijgen. Ook worden de successen op weg naar meer acceptatie en emancipatie van deze beweging gevierd. Tijdens de vertelavond kun je bovendien de tentoonstelling Gay Games 1998: een queer terugblik in het Amsterdam Museum, onderdeel van de derde editie van Collecting the City bezoeken. De inleiding wordt verzorgd door Hanneke Felten, expert aanpak discriminatie van Movisie.

Praktische informatie

Datum: Donderdag 3 augustus 2023
Tijd: 19.00 uur - 23.00 uur
Locatie: Amsterdam Museum, Amstel 51
Toegang: Gratis toegankelijk (reserveren verplicht via de website van Movisie)
 

 

Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998

Op de website van IHLIA, gaygames98.ihlia.nl, vind je vele anekdotes, foto's en filmpjes. Voor Movisie schrijft Paul van Yperen 25 ervaringsverhalen van organisatoren, deelnemers en bezoekers.

'Het was een mijlpaal in de Roze Revolutie en voor veel mensen een hoogtepunt in hun leven: Gay Games Amsterdam 1998. Op 1 augustus 2023 is het 25 jaar geleden dat dit unieke sport- en cultuurevenement begon. Dat gaan we vieren!'

IHLIA bewaart het archief van dit bruisende evenement, maar wat zijn de verhalen achter al die bijzondere archiefstukken? Samen met oud-deelnemers en -organisatoren verzamelt IHLIA de herinneringen.

'Doe mee! Deel de site met anderen, reageer op de verhalen en stuur je eigen foto’s en herinneringen. Samen gaan we trots terugkijken en genieten van het evenement dat Amsterdam tot de Gay Way to Europe maakte.' - IHLIA LGBTI Heritage.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden