WK voetbal 2023

Komende zondag is het zover: De Oranjeleeuwinnen spelen hun eerste wedstrijd in de 2023 FIFA Women's World Cup. De negende editie van het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland en ging op 20 juli van start.

Aan dit WK doen 32 landen mee, waarvan twee uiteindelijk de finale tegen elkaar zullen spelen op 20 augustus in het Australische Sydney. Zondag 23 juli om 9.30 uur Nederlandse tijd trappen de Oranjevrouwen hun serie wedstrijden af tegen Portugal in het Dunedin station in Nieuw-Zeeland. In deze groepsfase komen ze daarna uit tegen de Verenigde Staten (27 juli) en Vietnam (1 augustus).

Het wordt spannend. Nederland verloor vier jaar geleden de WK-finale van de Verenigde Staten en ook in Tokio, tijdens de Olympische Spelen 2020, wist het Amerikaanse team te winnen van de Oranjeleeuwinnen. Voor Vietnam is het de eerste keer dat ze meedoen met het WK.

WK-analisten van de NOS zijn het over één ding eens: 'Oranje is geen topfavoriet'. Maar hoe ver het Nederlands elftal komt, is lastig te voorspellen. De analyse lees je hier.

 

Video: Bondscoach Andries Jonker heeft eind juni zijn 23-koppige WK-selectie bekendgemaakt. Voor elf speelsters wordt het hun eerste WK-deelname. De 17-jarige Wieke Kaptein is de jongste Nederlandse WK-debutante ooit.

 

Wie zijn de Nederlandse voetbalsters die deze zomer in Australië en Nieuw-Zeeland op jacht gaan naar de wereldtitel? Wie heeft de meeste interlanddoelpunten gemaakt? Wie is een jong talent en wie een oudgediende? NOS maakte een mooi interactief overzicht, bekijk 'm hier

 

Op het officiële YouTube-kanaal van het Nederlands elftal vind je Oranje videos zoals Quizzes, highlights, All Access Oranje, achter de schermen-beelden, historische wedstrijden & meer! #FIFAWWC #NothingLikeOranje #TheOranjeBeat.

 

De reis naar Australië duurde 27 uur. Op zondag 9 juli kwamen de Oranje-vrouwen aan in Sydney:

 

Het speelschema en meer info vind je op www.fifa.com.

De wedstrijden worden in Nederland uitgezonden door de NOS, op tv en online.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden