Queer & Pride Amsterdam

Pride in Amsterdam is dit jaar iets anders dan je gewend bent. Queer Amsterdam en Stichting Pride Amsterdam organiseren namelijk samen Queer & Pride Amsterdam 2023. Volgens beide organisaties is er de afgelopen jaren bij een deel van de gemeenschap behoefte ontstaan om de Pride op onderdelen aan te passen. Zo is meer aandacht nodig voor verschillende groepen die extra moeten strijden voor vertegenwoordiging, erkenning, emancipatie en veiligheid.

Queer Amsterdam

Queer Amsterdam staat voor het bevorderen van gelijkwaardigheid, het bestrijden van kansenongelijkheid en het versterken van de sociaal-maatschappelijke en economische positie van álle mensen die zich identificeren als LGBTQIAP+. Queer Amsterdam vindt het belangrijk om gender los te laten, verbinding te vinden bij elkaar en bewustwording te creëren vanuit een intersectioneel perspectief. Anti-discriminatie op alle vlakken is één van de kernwaardes.

Het Queer en Pride festival brengt een historisch, zinderend en inhoudelijk programma naar Amsterdam deze zomer. Stichting Queer Amsterdam organiseert dit evenement op locaties als Podium Mozaïek, Tolhuistuin, Bijlmer Parktheater en Theater Meervaart. De aftrap is op 22 juli met de jaarlijkse Pride Walk. Die begint in het hart van de hoofdstad en eindigt feestelijk op het Museumplein met het Queer Fest. Queer & Pride stelt de LHBTIQ+ gemeenschap in staat om zich op allerlei manieren te uiten en van zich te laten horen. Het Queer festival duurt tot en met de sportieve afsluiting op vrijdag 28 juli 2023, waarna Stichting Pride Amsterdam de programmering overneemt tot 6 augustus.

Meer info en het hele programma: queer-amsterdam.org

Pride Amsterdam

Pride Amsterdam vindt plaats van 1 tot en met 6 augustus en is onderdeel van Queer & Pride Amsterdam. Ook Pride Amsterdam heeft een vol en uiteenlopend programma. Zo zijn er van vrijdag 4 augustus tot en met zondag 6 augustus de Pride straatfeesten. Op talloze locaties zal het dak er letterlijk en figuurlijk af gaan. Meer info en alle locaties vind je hier.

Tijdens Pride Amsterdam zal The Social Hub opnieuw worden omgedoopt tot The Pride Hub! De ambassadeurs, commissies en Pride Partners zullen kleinschalige activiteiten organiseren, alle details vind je hier.

Check ook de Arts & Culture Pride agenda met dit jaar weer tientallen events in heel Amsterdam. Theater, film, muziek, tentoonstellingen, fotografie, muziek, dans, boeken: een zeer divers aanbod van en voor de hele LHBTIQ+ community, in de hele stad.

Het thema van Pride Amsterdam dit jaar is #YouAreIncluded. Pride Amsterdam zegt daarover: 'Terugkijkend op 25 jaar Canal Parade en met inmiddels 50 Pride-ambassadeurs met ieder een eigen verhaal en strijd, is 2023 een mooi jaar om de balans op te maken. Ook de steun van alle deelnemers, bezoekers en partners aan Pride Amsterdam is van onschatbare waarde. Daarom staat iedereen dit jaar centraal met het thema #YouAreIncluded. Hiermee laten we de wereld zien hoe uniek Amsterdam is, dat iedereen ertoe doet en dat we samen strijden voor een veilige toekomst.'

De jaarlijkse, wereldberoemde botenparade vaart op zaterdag 5 augustus door de Amsterdamse grachten. Daarover lees je later meer!

Regenbooggedicht

Rachel Rumai schreef in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek een speciaal Regenbooggedicht. Het gedicht 'Ergens' is een poëtische noot bij het thema van Pride Amsterdam #YouAreIncluded. Rumai wil mensen met haar gedicht een hart onder de riem steken.

 

*

Happy Pride!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden