'Families verwoest door politiek'

Italië schrapt de namen van niet-biologische lesbische moeders uit geboorteakten, om precies te zijn: De namen van partners van vrouwen die in het buitenland kunstmatige inseminatie hebben ondergaan en zo zwanger zijn geworden.

Foto: 'Liefde maakt familie' – Protesten in Italië.

In de afgelopen dagen werd duidelijk dat er inmiddels 33 kinderen in Padua, Noord- Italië opeens niet twee maar nog één moeder op hun geboortebewijs hebben staan. 'De niet-biologische moeder moet eraf', zo heeft het stadsbestuur besloten, met alle consequenties van dien. Zo kan de 'geschrapte' moeder haar kind niet meer van school halen zonder schriftelijke toestemming van de andere moeder, en mocht de geregistreerde moeder komen te overlijden, dan kan het kind als wees onder staatstoezicht worden geplaatst. Om weer officieel ouder van je kind te worden, moet je een lange, kostbare en ingewikkelde adoptieprocedure doorlopen.

In Italië is een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht geen optie. Sinds 2016 is er wel geregistreerd partnerschap mogelijk, maar dat geeft de stellen niet dezelfde rechten als mensen die getrouwd zijn. 'In Italië bestaat het huwelijk alleen tussen man en vrouw. En alleen de biologische ouder van een kind kan als zodanig worden geregistreerd,' laat de Italiaanse overheid weten. Padua is voorloper, maar de verwachting is dat meer Italiaanse regio's zullen volgen.

Draagmoederschap was al verboden in het land, op dit moment is er een wetsvoorstel in de maak die het strafbaar maakt om in het buitenland via een draagmoeder een kindje te krijgen. Met die wet is het straks mogelijk dat nieuwe ouders die terugkomen naar Italië, met hun via een draagmoeder in het buitenland geboren kindje, geldboetes of celstraffen krijgen.

De nieuwe regel, waardoor ook nieuwe ouders van hetzelfde geslacht niet meer samen als ouder geregistreerd kunnen worden, geldt ook voor mannelijke stellen. Zij moeten vanaf nu kiezen wie er op de geboorteakte komt te staan.

LHBTQ-organisaties in het land protesteren al maanden tegen het verbod op draagmoederschap en het schrappen van namen uit de geboorteregisters. 'We willen dat onze kinderen, net als alle andere kinderen, gewone, beschermde staatsburgers zijn. En dat onze families niet worden verwoest door de politiek die een familiemodel aan ons opdringt.' [CNN] De protesten gaan door.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden