Kijk en luister mee!

AVROTROS: De internationaal bekende Pride Amsterdam heeft dit jaar als centraal thema #YouAreIncluded en staat voor zowel individuen als groepen die strijden voor gelijke rechten. Zichtbaarheid hiervan is van groot belang.

AVROTROS vaart traditiegetrouw mee met een eigen boot en zendt dit jaar voor de twaalfde keer de Canal Parade uit. Zo krijgen niet alleen mensen op de kade maar ook mensen thuis de belangrijke boodschap mee.

Verslag Canal Parade

Op 5 augustus wordt in de middag op NPO1 live verslag gedaan van de botenparade en 's avonds is er op NPO3 een compilatie-uitzending te zien. De presentatie is dit jaar in handen van Splinter Chabot, samen met collega's Charisa Chotoe en Shay Kreuger.

Shay Kreuger geeft informatie over de 80 boten die langsvaren en Charisa Chotoe doet vanaf de kade verslag. Splinter staat op een aangemeerde boot en ontvangt aan zijn regenboogdesk meerdere gasten waaronder cabaretier Jörgen Raymann, YouTuber Jessie Maya en rapper King Faisel.

De Canal Parade terugkijken kan op NPO Start!

Jolande van Lith en Barbara de Roo bekend van o.a. hun Franse avontuur uit 'Ik Vertrek' varen ook mee. Het kunstenaarsduo en liefdeskoppel is al 12 jaar een gelukkig stel en belangrijk thema in hun projecten is verbinding.

'Wij voelen ons vrij om onze liefde uit te stralen en gunnen dit iedereen. Als twee vrouwen hebben wij onze droom waargemaakt, een culturele HOTSPOT in Frankrijk.
In onze kunst & muziek projecten staan diversiteit en eigenheid altijd centraal. Ieder mens is gelijk en geluk mag je delen. Zichtbaarheid van verschillende rolmodellen in de community is juist nu belangrijk. De nadruk ligt vaak op mannen in de media en vrouwenkoppels zijn nog onvoldoende vertegenwoordigd. Daarom varen wij graag mee met de AVROTROS- boot.'

MUSIC INCLUDES US

Het thema van Pride dit jaar sluit naadloos aan op waar AVROTROS voor staat; Wie je bent, waar je vandaan komt en hoe je bent opgeleid is niet belangrijk: niemand wordt uitgesloten. AVROTROS staat voor verbinding. Dat doet de omroep tijdens de Canal Parade met het thema MUSIC INCLUDES US.

Dit jaar vaart Alessandra mee, die met haar lied 'Queen of Kings' bij het Eurovisie Songfestival de 5e plek voor Noorwegen behaalde. Ook zal de kersverse Miss Nederland, Rikkie Kollé, op de boot staan. Zij is de eerste transvrouw die deze titel mag dragen. DJ N3NA draait naast haar eigen songs, dé Songfestival hits van de afgelopen jaren.

My Pride Anthem

Op avrotros.nl/pride en de social media kanalen van AVROTROS kun je vanaf 2 augustus de driedelige serie 'My Pride Anthem' volgen. Een online programma waarin bekende gezichten uit de queer community aan elkaar gekoppeld worden en elkaars Pride anthem raden en beluisteren. De serie vind je hier.

Vier De Liefde

Bart Arens en Carolien Borgers maken het programma 'Vier De Liefde' live vanuit de Hermitage op NPO Radio 2. Luisteraars kunnen platen aanvragen en verhalen delen die met Pride te maken hebben. Tevens wordt er verslag gedaan van de Canal Parade met verslaggevers langs de route en op de boot van AVROTROS.

EenVandaag Opiniepanel

Er is meer aandacht voor de Pride. Bij EenVandaag gaat het in de uitzending op 5 augustus onder meer over het jaarlijkse onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel over thema's die de LHBTIQ+ gemeenschap raken.

Statements Pride 2023

In de uitzending van de botenparade van Pride tonen verschillende mensen uit de Queer community, zoals Ahmad Joudeh, Jeroen Snel en Nikkie de Jager, trots wie zij zijn en waarom de Pride voor hen belangrijk is. Ook burgemeester Femke Halsema verwoordt het belang van de Pride voor de stad Amsterdam. De statements bekijk je hier.

*

Happy Pride!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden